K: Man skal kunne skifte mellem danske og udenlandske universiteter

Forskningsordfører for de Konservative, Charlotte Dyremose, vil have fundet en løsning, så at det bliver nemmere for danskere, der har læst i udlandet, at læse videre på danske universiteter.

Charlotte Dyremose (K), uddannelsesordfører hos de Konservative. Arkivfoto 2011 Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke et spørgsmål om, om der kan findes en løsning. Det er spørgsmål om, at der skal findes en løsning.

Så klar i mælet er Charlotte Dyremose (K), uddannelsesordfører hos de Konservative, efter at Berlingske mandag fortæller, at danske studerende, der har læst i udlandet, har fået sværere ved at blive optaget på de danske universiteter, fordi nye regler spænder ben.

»Vi skal have fundet en løsning. Vi skal have en kombination. hvor karakterer fortsat spiller en rolle, men hvor man også laver individuelle samtaler, som flere universiteter allerede gør. Vi skal finde en løsning, for vi kan ikke leve med de nuværende tilstande,« siger Charlotte Dyremose.

For der er altså gevinst ved at læse i udlandet, fastholder ordføreren, der derfor gerne vil anspore til, at endnu flere fortsætter med det i fremtiden.

»Alle har glæde af, at der er udveksling af studerende - både danske og udenlandske universiteter. Vi har brug for den erfaring, som unge mennesker får ved at rejse ud i verden, og vi har brug for, at de kommer hjem igen, når de har fået den erfaring,« siger Charlotte Dyremose.

Som Berlingske skriver, er det formanden for de Danske Universiteter, Ralf Hemmingsen, der i et åbent brev opfordrer uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til at ændre reglerne i den såkaldte fremdriftsreform, der blev vedtaget i 2013.

For det er regler fra den reform, der vanskeliggør optagelsen af studerende - heriblandt danske - fra udlandet. Den dynamik vil Charlotte Dyremose helst ikke være foruden,

»Jeg tænker, vi skal i dialog med rektorerne og have fundet en løsning. Det er rigtig vigtigt for universiteterne og for hele samfundet, at vi får de rigtige og de dygtigste ind på universiteterne, og at det er muligt at skifte mellem danske og udenlandske uddannelser. Så det her skal løses så hurtigt som muligt,« lyder det fra Charlotte Dyremose.

Sofie Carsten Nielsen har tidligere mandag fortalt, at hun vil kigge på reglerne for at se, om det er muligt at gøre det nemmere for udlandsdanskere at komme tilbage på de danske universiteter.