K: Lange skoledage underminerer foreningslivet

De Konservatives formand er rystet over, at hver femte forælder i en ny undersøgelse har svaret, at deres børn har droppet fritidsaktiviteter. Partiet vil have undervisningsministeren til at indkalde til en »fordomsfri drøftelse« af reformen.

Det er en bombe under foreningsdanmark, når børn dropper at gå til fodbold, håndbold eller dans, fordi de ikke længere har tid.

Det siger de Konservatives leder, Søren Pape Poulsen (K), efter at hver femte forælder i en måling foretaget for DR Nyheder har svaret, at deres børn har været nødt til at melde sig ud af fritidsaktiviteter, efter at den nye folkeskolereform er trådt i kraft.

»Det er dybt bekymrende, at vi så kort inde i det nye skoleår ser denne tendens. Det vidner om, hvor meget værre det bliver, når vi får tvungne lektiecafeer efter næste folketingsvalg,« siger Søren Pape Poulsen.

De Konservative fik ved indgåelsen af folkeskolereformen indført, at lektiecafeerne er frivillige i reformens første fase. Efter næste folketingsvalg gøres lektiecafeerne obligatoriske, men det vil de Konservative have lavet om.

»Vi risikerer at sætte det frivillige foreningsliv over styr, fordi nogle vil stå stejlt på, at børn partout skal tvinges til at sidde i en lektiecafe. Lektiecafeer er fremragende, de skal bare være frivillige, så det er forældrene, barnet og skolen, der aftaler, hvordan det skal foregå,« siger Søren Pape Poulsen.

Den konservative leder opfordrer undervisningsministeren til at tage en »fordomsfri drøftelse med alle partier og gøre det, der er det bedste for børnene«. Det er - set med konservative øjne - at bevare lektiecafeerne som et frivilligt tilbud.

Også Liberal Alliance frygter, at foreningslivet i Danmark bliver »smadret« af de lange skoledage.

»Det frie foreningsliv er noget af det, der virkelig fungerer i Danmark. Derfor er det også helt utilgiveligt, at regeringen smadrer det med heldagsskolen. Nu skal eleverne have snittebevis eller gå til makeup, yoga og bridge henne i skolen i stedet for at gå til det, de brænder allermest for i deres fritid. Det er hovedet under armen,« siger børne- og undervisningsordfører Merete Riisager (LA), der vil kalde både undervisnings- og kulturministeren i samråd om sagen.