K: Lægestraf hænger ikke sammen

De Konservative frygter, at det vil få store konsekvenser for patienterne, hvis lægerne skal straffes for at lave for mange henvisninger.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Venstre kan godt slå idéen om at straffe praktiserende læger, der er lidt for ivrige med henvisningerne, ud af hovedet.

Sådan lyder meldingen fra de Konservative, der kalder idéen paradoksal, da det ifølge sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) var et af sundhedsminister Astrid Krags (SF) hovedargumenter for lovindgrebet i lægekonflikten, at de praktiserende læger henviste for få patienter.

»Og nu kommer der det her notat frem, som viser, at man vil straffe praktiserende læger, der sender for mange patienter af sted til sygehusene. Det hænger jo ikke sammen, og sådan fungerer det heller ikke i den virkelige verden, hvor man selvfølgelig er interesseret i at give patienterne den rigtige diagnose og henvise dem til det rigtige sted. Det er jo ikke for sjov, når en læge sender en patient videre til et sygehus,« siger Benedikte Kiær.

Hun mener, at idéen er udtryk for, at der er for mange skrivebordsgeneraler inde over debatten om en effektivisering af sundhedsvæsenet.

»Det drejer sig rigtige mennesker, der er bekymret. Og så skal man ikke begynde at lave nogle økonomiske incitamenter, der straffer de læger, der sender mange af sted, og belønner de læger, der sender få af sted,« siger Benedikte Kiær og fortsætter:

»Jeg bliver stærkt bekymret over det her, når man ser det sammen med hele det lovforslag, som ministeren er kommet med, hvor hun nærmest vil gå ned og regulere i detaljer, hvad de praktiserende læger skal foretage sig«.