K kræver strammere sanktioner mod "Dovne Robert"

De Konservative smider nyt krav på bordet midt i forhandlingerne om kontanthjælpsreformen: Skær 30 procent i ydelsen, hvis kontanthjælpsmodtagere ikke dukker op til møder eller bryder aftaler.

"Vi ser gerne, at hammeren falder hurtig og hårdt, for vi vil simpelthen ikke finde os i det her. Det er de enkeltstående hændelser, hvor man siger op uden rimelig grund, eller man tager ikke imod det arbejde, som er blevet fundet," siger De Konservatives arbejdsmarkedsordfører Benedikte Kiær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative vil ramme kontanthjælpsmodtagere som Dovne Robert hårdere ved at trække 30 procent i deres kontanthjælp, hvis de eksempelvis takker nej til et arbejde uden grund eller udebliver fra en jobsamtale eller et møde på jobcenteret.

"Vi ser gerne, at hammeren falder hurtig og hårdt, for vi vil simpelthen ikke finde os i det her. Det er de enkeltstående hændelser, hvor man siger op uden rimelig grund, eller man tager ikke imod det arbejde, som er blevet fundet," siger arbejdsmarkedsordfører Benedikte Kiær (K).

I dag kan jobcentrene udstede såkaldte punktsanktioner til kontanthjælpsmodtagere, hvis de undlader at melde sig syge før et møde på jobcenteret eller overskrider andre aftaler.

Sanktionen ligger typisk på mellem seks og 15 procent af den månedlige kontanthjælpsydelse. Ifølge de Konservative skal de punktsanktioner nu strammes op, så typer som Dovne Robert, med det borgerlige navn Robert Nielsen, rammes hårdere.

SF: Vi har ikke fokus på Dovne Robert

Dovne Robert, der har været på kontanthjælp i mere end ti år og ikke ønsker sig et arbejde, har tidligere udtalt sig om punktsanktionerne til Ekstra Bladet: "Jeg blev væk fra et kursus i tre dage, og det kostede mig 1.900 kroner. Det er jeg skide-ligeglad med, for jeg spilder min tid på det. Men værst af alt, så spilder jeg også samfundets tid," udtalte Dovne Robert, der mente, at han godt kunne undvære de 1.900 kroner. "Så må jeg bare købe færre aviser, færre klippekort og færre kaffe 'to go'."

Ingen af regeringspartiernes arbejdsmarkedsordførere har ønsket at kommentere direkte på forslaget, og henviser til, at de ønsker at tage diskussionen ved forhandlingsbordet. SFs ordfører Sanne Rubinke afviser dog, at Dovne Robert er i fokus, når regeringen går til forhandlinger.

"Vi tror ikke på, at der er så mange ligesom Dovne Robert. Vi mener ikke, at det er noget, der fylder så meget i kontanthjælpssystemet, og derfor er det heller ikke noget, der fylder så meget i vores hoved," siger hun.

Forsker: Forslag uden effekt

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og professor fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, så skal de Konservative ikke sætte næsen for højt op efter, at deres forslag har en effekt i praksis.

"Det er altid en diskussion blandt økonomer, hvor meget de incitamenter virker. Med dette forslag mister man et større beløb, og derfor bliver man mere påpasselig, men mange kontanthjælpsmodtagere er så svage, at de har svært ved at reagere på sanktioner. Det er ikke Dovne Robert alle sammen, som er velbegavede og udnytter systemet. Derfor tror jeg, at det vil have en minimal effekt," siger Flemming Ibsen.