K kræver forklaring om sikkerhed for mobildata

Det er stærkt problematisk, at kinesere har haft adgang til danskeres teledata uden at være sikkerhedsgodkendt, mener Brian Mikkelsen. Han kræver en forklaring fra regeringen.

Brian Mikkelsen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikkerheden skal være fuldstændig i top, når udenlandske virksomheder får adgang til oplysninger om danskere og danske virksomheder.

Sådan lyder det fra en indigneret gruppeformand for de Konservative, Brian Mikkelsen (K), efter det i en DR-dokumentar torsdag aften ifølge Politiken bliver afsløret, at medarbejdere fra den kinesiske IT-gigant Huawei uden sikkerhedsgodkendelse har haft adgang til TDCs driftcenter og derigennem oplysninger om TDC-kunders mobiltrafik.

»En af de største trusler, vi i øjeblikket har mod det danske samfund, er industrispionage. Fremmede magter, der forsøger at tappe virksomheder for oplysninger. Derfor er det stærkt problematisk, hvis alle medarbejdere ikke har været sikkerhedsgodkendt og fremmede magter gennem udenlandske virksomheder har haft adgang til danske oplysninger,« siger Brian Mikkelsen.

Huawei, som er en af verdens førende leverandører af IT- og telenetværk, blev hyret af TDC i 2013 til at opgradere og styre selskabet 4G-netværk frem til 2020. Derfor har den kinesiske firma haft adgang til det centrale driftcenter, hvorfra man har overblik over netværkets 3.400 master og basestationer.

»I sådan et tilfælde skal der altså være ekstra skærpet sikkerhed. Og det burde være sådan, at alle medarbejdere var sikkerhedsgodkendt fra start og ikke kun under supervision af en sikkerhedsgodkendt leder. Også selv om det vil være lidt mere besværligt og tage lidt længere tid, for det er altså virksomheders og rigets sikkerhed, vi taler om,« siger Brian Mikkelsen.

Han ønsker nu at få klart svar fra regeringen på de mange spørgsmål, der popper op omkring den tvivlsomme sikkerhedssituation.

»Hvem har man sikkerhedsgodkendt? Og hvad er status for de fremtidige sikkerhedsprocedurer for at få adgang til helt fortrolige teleoplysninger? Jeg synes, regeringen har brug for at forklare det nærmere over for folketingets partier, hvad der er op og ned i den sag - selvfølgelig i en fortrolig redegørelse i enten kontroludvalget, til gruppeformændene eller et andet relevant udvalg,« siger K-politikeren.