K: Konventioner skal ikke beskytte krigsforbrydere

Det undrer de konservative, at regeringen ikke har sørget for at få retsforfulgt 21 krigsforbrydere, der er på tålt ophold i Danmark.

Tom Behnke (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigsforbrydere skal ikke gå frit rundt i Danmark, derfor bør regeringen lægge sig i selen for at sikre, at de bliver retsforfulgt og sendt ud af landet.

Sådan lyder det fra de Konservative, efter Søndagsavisen har beskrevet, at 21 krigsforbrydere lever på tålt ophold i Danmark, selvom de selv har indrømmet at stå bag krigsforbrydelser. Blandt dem er flere talebankrigere, hvoraf mindst en person har deltaget i en alvorlig massakre i Afghanistan, som kostede kvinder og børn livet.

»Det er yderst ubehageligt og det undrer mig, at de overhovedet kan få tålt ophold i Danmark, når de er krigsforbrydere. Hvorfor er de ikke blevet retsforfulgt, det har vi jo en international forpligtelse til at gøre. Jeg vil gerne høre, hvad regeringen vil gøre for at få dem sendt ud. Jeg mener ikke, at de har noget at gøre i Danmark, og så er det regeringens opgave at finde ud af det tekniske omkring, hvordan man får dem sendt ud,« siger retsordfører Tom Behnke.

Justitsminister Karen Hækkerup er »frustreret« over, at krigsforbryderne opholder sig i Danmark, men siger til Søndagsavisen, at Danmarks internationale forpligtelser forhindrer myndighederne i at sende dem ud af landet.

Men det kan ikke være rigtigt, at krigsforbrydere skal kunne gemme sig bag internationale konventioner, fastslår Tom Behnke.

»Det er svært at gøre noget, men det kan ikke være rigtigt, at internationale konventioner er skruet sådan sammen, at krigsforbrydere har bedre vilkår end alle mulige andre mennesker. Det giver ikke mening, hvis internationale konventioner beskytter krigsforbrydere,« siger han.

Han opfordrer derfor regeringen og dens jurister til at sørge for, at krigsforbryderne bliver retsforfulgt og til at endevende lovgivningen for at se, om den ikke rummer en løsning på problematikken. »Det kan godt være, man støder på vanskeligheder undervejs, så må man få det løst. Det kan også være, at det er en umulighed, så må vi se det i øjnene, vi kan jo heller ikke ophæve tyngdeloven,« siger den konservative retsordfører.