K går frem – Lene slår Fogh og Thorning

De Konservative høster allerede gevinsten ved at have skiftet Bendtsen ud med Lene Espersen: K går fire mandater frem i forhold til valget, og samtidig slår hun både Fogh og Thorning: Hun er den mest modige, troværdige og sympatiske. Og den mindst arrogante. GRAFIK: Alle vælgere om de tre partiledereGRAFIK: Gallups politiske indeks

Lene Espersen stormer frem. Hvis der var valg i dag, ville folketingstingsgruppen vokse med fire mandater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted

Den nye konservative leder Lene Espersen er som skudt ud af en kanon.

I den første meningsmåling fra Gallup siden hun overtog lederposten, er de Konservative kravlet op på 12,3 procent af stemmerne, og det er det højeste resultat længe. Den seneste Gallup-måling fra august gav de vanlige 10,6 procent af vælgerne, og sådan har situationen stort set været i de ni år, Bendt Bendtsen var leder.

Lene Espersen kan altså fem dage efter sin magtovertagelse konstatere, at folketingsgruppens antal ville vokse med fire nye medlemmer, hvis der var valg i dag.

Det er vennerne fra Venstre, som må aflevere til de Konservative, viser en analyse over vælgernes vandring, mens Dansk Folkeparti står næsten stille. Det betyder samtidig, at de to blokke i Folketinget står som ved den seneste måling fra august: Borgerligt flertal – 92 versus 83 mandater.

»Det eneste, der interesserer os, er resultatet på valgdagen, og vi tager de her målinger med et gran salt. Det er meget vigtigt, at vi ikke sælger skindet, før bjørnen er skudt,« siger Henriette Kjær, gruppeformand og politisk ordfører hos de Konservative.

Stemmer kommer fra V
Samtidig ærgrer hun sig over, at vælgerne kun vandrer fra det ene borgerlige parti til det andet:

»Det er klart, at opgaven går ud på at få stemmer fra oppositionen, og jeg er særligt glad for en anden måling, der kom forleden, hvor vi tog stemmer fra de Radikale og Socialdemokraterne. Vi får jo ikke noget ud af, at Dansk Folkeparti og Venstre bliver mindre. Dem har vi brug for, hvis vi skal bevare en borgerlig regering.«

Og ifølge Gallup så er der al mulig grund til at tro, at de Konservative først lige er begyndt at kravle opad: Lene Espersen bliver i en sammenligning med statsminister Anders Fogh Rasmussen og Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt placeret helt i top. Vælgerne mener, at hun er den mest modige af de tre, den mest troværdige og sympatiske og nok så væsentligt: Den mindst arrogante.

Samtidig kan hun konstatere, at vælgerne anser hende for at være næsten lige så kompetent som Anders Fogh Rasmussen, næsten lige så visionær og handlekraftig – og i alle tre tilfælde er hun placeret foran Helle Thorning-Schmidt.

Succes vil fortsætte
Henriette Kjær tror på, at det kan fortsætte fremad. De konservative er derude, og Lene Espersens særlige måde at kommunikere på skal nok indfange dem:

»Vi vil blive ved med at være kernekonservative, men vi skal vise, at der faktisk er en større del af befolkningen, der er kernekonservative. Det bliver måske en mere værdibaseret kommunikation, der skal gøre det mere spiseligt for en bredere gruppe, og Lenes måde at kommunikere på, den er folkelig, og det skulle gerne give flere stemmer,« siger Kjær, der helst sammenligner Espersen med Søvndal:

»Uden sammenligning i øvrigt, så synes jeg, at hun har nogle af de samme styrker som Villy Søvndal. Der er et glimt i øjet, samtidig med at der er vægt bag ordene.«