K: Forståeligt at kommuner bryder loven efter asylboom

Der er ingen grund til at straffe de kommuner, der ikke kan leve op til asylloven. Det er nemlig ikke kommunernes, men regeringens og Flygtningenævnets ansvar, mener de Konservative.

ARKIVFOTO Tom Behnke, Konservative Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er beklageligt, men helt forståeligt, at landets kommuner har svært ved at leve op til kravene i asylloven og dermed ikke formår at give nye flygtninge de tilbud, de har krav på.

Det mener de Konservative, som peger på, at ansvaret ligger hos regeringen og ikke kommunerne.

»Jeg kan godt forstå kommunerne. Der er rigeligt at se til, når både regeringen og Flygtningenævnet nærmest har slået dørene op på vid gab og sagt »kom til Danmark«. Så giver det selvfølgelig nogle udfordringer rundt omkring i kommunerne, hvor de pågældende skal bo. Kommunerne skal selvfølgelig gøre, hvad de kan, men hvis de ikke overholder alle tidsfrister, så er det forståeligt,« siger integrationsordfører Tom Behnke (K).

Ugebrevet A4 skriver tirsdag, at mere end halvdelen af kommunerne bryder integrationsloven ved eksempelvis ikke at give flygtninge tilbud om blandt andet helbredstest og integrationsplan inden for den tidsfrist, som loven angiver. Det hænger blandt andet sammen med, at antallet af asylansøgere boomer, i de første ni måneder af 2014 har Danmark modtaget 10.883 asylansøgere, hvilket er 44 procent mere end i hele 2013.

Tom Behnke frygter, at det store antal flygtninge og den manglende overholdelse af integrationsloven går ud over integrationen, men det er først og fremmest op til regeringen at sikre, at integrationsindsatsen gennemføres, understreger han.

»Det er regeringens ansvar at sørge for, at den lovgivning, der er vedtaget i Folketinget, føres ud i livet. Men det er også regeringens ansvar at sørge for, at der er den fleksibilitet, der er behov for i pressede situationer,« siger K-ordføreren.

Mens Venstre er parat til at lempe på regler og tidsfrister for kommunernes asylindsats, mener de Konservative, at loven skal overholdes.

»Vi skal fastholde, at sådan er reglerne, og dem skal man leve op til, så godt man nu kan, og det kan man godt i mange kommuner. Så der er ikke grund til at slække på kravene, men man må have forståelse for, at alle kommuner ikke når alt inden for fristen. Det må vi kunne se igennem fingre med lige nu. Så må kommunerne, der halter efter, forsøge at komme med.«

»Det er jo ikke kommunerne, der har skabt problemet,« siger Tom Behnke.