K: Der må ikke gå politik i IS-anholdelse

Der venter en »interessant« proces, efter en dansk statsborger er blevet anholdt i Libanon, mistænkt for at have kæmpet for Islamisk Stat, mener Konservatives retsordfører.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der venter en juridisk og diplomatisk interessant proces, efter at en 19-årig dansk statsborger er blevet anholdt i Libanon - mistænkt for at have deltaget i kampe for Islamisk Stat (IS).

Det mener de konservatives retsordfører Tom Behnke (K).

»Det bliver interessant at følge, for der er to muligheder: Den ene kan være, at libaneserne vurderer, at det er en sag, de vil føre. Den anden mulighed er, at de retter henvendelse til de danske myndigheder og hører, om vi vil retsforfølge ham,« siger Tom Behnke.

Danskeren har været i de libanesiske myndigheder varetægt siden juni, efter han blev arresteret i Tripoli, skriver Berlingske torsdag. Han mistænkes blandt andet for at have deltaget krigshandlinger i Syrien, hvor han har kæmpet under IS’ sorte faner.

Anholdelsen viser ifølge Tom Behnke, at det ikke kun er i Danmark, at man tager problematikken med vestlige IS-krigere alvorligt.

»Det er ikke kun os, der er bekymret over det. Der er positive kræfter i udlandet, der er også tager det her alvorligt, og det er rigtig positivt,« siger han.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF) opfordrer i Berlingske de danske myndigheder til at få den danske statsborger udleveret, så man kan føre en retssag mod den formodede IS-kriger og »statuere et eksempel«.

Det er Tom Behnke for så vidt ikke uenig i, men det skal i få fald ske ud fra den garanti, at sagen ikke svækkes mod den anholdte.

»Det kunne være godt at få testet, om vores terrorlovgivning er god nok. Men det må ikke være sådan, at vi overtager sagen uden at få de beviser, de har i Libanon, og hvor vi risikerer at tabe sagen på gulvet. Der skal ikke gå politik i det her,« siger Tom Behnke.

Både justitsministeren eller udenrigsministeren har endnu til gode at kommentere på sagen og fastslå, om de vil arbejde for at få den anholdte dansker udleveret.