K beskylder kirkeministeren for hastværk

De Konservative mener, at kirkeminister Marianne Jelved har alt for travlt med at regulere folkekirken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har fremlagt et ønsket om at regulere folkekirken med lov i forlængelse af grundloven. Kirkeminister Marianne Jelved (R) håber, at kunne have et lovforslag klar, allerede når Folketinget åbner til oktober.

Det er dog urealistisk at forvente, at tingene skal gå så stærkt ifølge Charlotte Dyremose (K), som både er sit partis kirkeordfører i Folketinget og også har siddet med i den kommission, der netop har afleveret et bud på en ny lovgivning med mere selvstyre i folkekirken. Det siger hun til Jyllands-Posten.

»Det går alt for stærkt, og jeg sidder selv som formand for et menighedsråd og kan se, at vi umuligt kan nå at diskutere denne meget omfattende sag – bare at få læst kommissionens 458 sider,« siger hun til avisen med henvisning til, at der er afsat knap to måneder til høringen.

»Hvorfor den hastværk? Det tog 10 år at blive enige om en ny salmebog, og disse forslag er meget omfattende og indebærer forandringer. Derfor skal vi have ordentlig tid,« siger Charlotte Dyremose.

Jyllands-Posten skriver, at et flertal i kommissionen anbefaler, at grundloven fra 1849 nu fuldendes ved en særlig lovgivning for folkekirken. Loven indebærer, at folkekirkens økonomi skal være et anliggende for et nyt Folkekirkens Fællesudvalg, mens religiøse sager skal håndteres i et lovfæstet kollegium med de 10 bisper.

Forslaget bakkes op i regeringen, mens de Konservative og Dansk Folkeparti er imod lovgivning.

»Jeg frygter for den brede, rummelige folkekirke, hvis der lovgives. Hvis vi ser til Norge, har det jo vist sig, at et kirkeråd meget nemt påtager sig rollen som talsmand for kirken og pludselig mener noget om alt muligt, for eksempel hvad oliemilliarderne skal bruges til. Det ønsker vi ikke i Danmark,« siger Charlotte Dyremose,

Kirkeminister Marianne Jelved har ikke ønsket at kommentere på kritikken over for Jyllands-Posten, men ifølge avisens oplysninger er der intet, der tyder på en forlængelse af høringsfristen og udsættelse af lovgivningen.