Jysk S-borgmester har sendt bekymret brev til regeringen: »Det er helt forkert at sende borgere hjem til Syrien«

Sønderborgs socialdemokratiske borgmester har i et brev spurgt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, hvorfor syriske flygtninge i kommunen skal gå og være »hundeangst« for at blive hjemsendt.

 
Få hele overblikket over sagen her. Billeder: Reuters/Ritzau Scanpix. Grafik: Kristian Stauning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Socialdemokratiet i Sønderborg melder sig nu i koret af offentlige kritikere af regeringens linje i udlændingepolitikken.

Kommunens borgmester, Erik Lauritzen (S), har således sendt et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvori borgmesteren udtrykker sin og partifællerne i Sønderborgs bekymring.

Det skriver JydskeVestkysten.

»Vi bakker op om politikken, men måden det bliver administreret og vurderet, hvornår man skal sende hjem til Syrien, det kan vi slet ikke følge. Det er helt forkert lige nu at sende borgere hjem til Syrien,« siger Erik Lauritzen til JydskeVestkysten.

Borgmesteren beretter om at have mødt adskillige syriske flygtninge, som er bange for at blive sendt tilbage:

»De er hundeangst og kan ikke forstå, hvad der sker. De er i kontakt med hjemlandet, der om nogen ved, at det bestemt ikke er sikkert at rejse tilbage, hvis man har gjort sig upopulær dernede. Det har vi sagt til partiet på Christiansborg. Hvorfor skal de borgere gå i den angst?« siger Erik Lauritzen til avisen.

Socialdemokratiet i Sønderborg opfordrer desuden regeringen til at hjemtage danske børn og mødre, som sidder fanget i kurdiskstyrede fangelejre i Syrien.

Ganske opsigtsvækkende er der udbrudt intern opstandelse i Socialdemokratiet over S-regeringens udlændingepolitiske kurs. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) har blandt andet modtaget et brev fra Socialdemokratiet i Sønderborg Kommune, hvor man er bekymret over regeringens linje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Ulmende uro

Gennem den seneste tid har adskillige lokale socialdemokrater landet over ganske usædvanligt udtrykt offentlig kritik af regeringens linje i flere aktuelle sager, og i Berlingske melder en række kredsformænd samt partiforeningsformænd sig nu i koret af kritiske røster.

Den ulmende uro skyldes især håndteringen af de danske børn i fangelejrene i Syrien, beslutningen om at hjemsende syriske flygtninge samt arbejdet med at etablere et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland.

Grethe Munk, der er formand for Socialdemokratiets partiforening i den nordsjællandske kommune Allerød, mener, at Danmark ikke kan være andet bekendt end at hente børnene og mødrene hjem fra lejrene i Syrien.

»Det er klart, at jeg er bekymret for børnene, men jeg er også bekymret for, hvor vi er på vej hen som retsstat. At vi synes, at vi skal give køb på det, som vi egentlig plejer at hylde som danske værdier,« siger hun til Berlingske og erklærer, at hun er »ked af« S-regeringens politik på området:

»Jeg synes ikke, det harmonerer med hverken danske værdier eller med socialdemokratiske værdier.«

Berlingske forsøger at indhente en kommentar til det sønderjyske brev fra Mattias Tesfaye.