Jyderne driver rådhuset tre gange så billigt

Jyderne kan det der med kommunedrift; - kun Gentofte er billigere. Se her om din kommunekasse bliver drænet af dyrt bureaukrati.

Mens Gentofte Kommune nøjes med at bruge 4.984 kr på administration - per indbygger - så løber det op i 6.284 kr. i København, viser Berlingske Kommuneindeks. Her er det Københavns overborgmester, Frank Jensen, som den 21. oktober modtog den franske premierminister Jean-Marc Ayrault (nr fire fra venstre) på Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var store forventninger til, at kommunalreformen fra 2007 ville gøre det muligt for kommunerne at drive deres administration billigere. En ny opgørelse fra Berlingske Kommuneindeks viser, at der er enorme forskelle på kommunernes administrationsudgifter landet over. Samtidig viser en analyse fra KORA, at de forudsete besparelser langt fra er indfriet.

Gentofte har landets laveste administrationsudgifter. For kun 4.984 kr. per indbygger formår kommunen at drive den nødvendige administration. Det lille øsamfund, Samsø, anvender næsten tre gange så mange penge på samme område, nemlig 13.899 per indbygger.

Fælles for de kommuner, der formår at drive administrationen billigst er nærmest kun, at deres udgifter på dette område er lave - sagt på en anden måde, er det en meget blandet gruppe; fra velhaverkommunen Gentofte over to nordjyske kommuner til Silkeborg og Skanderborg i Midtjylland.

Blandt de fem kommuner, der har det dyreste bureaukrati, er tre ø-kommuner, hvilket i sig selv ikke er særligt overraskende. Muligheden for stordriftsfordele er ganske få samtidig med, at befolkningssammensætningerne på øerne er præget af et højt antal ældre, der eksempelvis ofte benytter personligt fremmøde frem for at henvende sig til kommunen over internettet.

Den 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft. Antallet af danske kommuner blev reduceret fra 271 til 98. Inden kommunalreformen blev gennemført, var der store forventning til, at kommunerne ville kunne opnå stordriftsfordele på administrationsområdet. Kommunernes Landsforening (KL) vurderede dengang, at reformen over en periode på 2-4 år kunne resultere i en samlet besparelse på halvanden til tre milliarder kroner på administrationsområdet alene.

Forskningsinstituttet KORA har i år vurderet, at under halvdelen af landets kommuner rent faktisk har formået at reducere deres administrationsudgifterne siden kommunalreformen. Konkret viser instituttets analyse, at 55 procent af de danske kommuner har haft stigende udgifter i den undersøgte periode fra 2007 til 2011.

Hvis du af og til oplever, at det er vanskeligt at trænge igennem bureaukratiet bag rådhusets tykke mure, bør du måske overveje at henvende dig via Facebook. En optælling i september viser, at 41 af Danmark 98 kommuner er på Facebook - og det på trods af, at en undersøgelse foretaget af YouGov for KL's nyhedsbrev Momentum viser, at kun 15 procent af befolkning på nuværende tidspunkt bruger eller i fremtiden tænker at bruge kommunens officielle Facebook-side.

Hvis du vil se, hvor meget bureaukraterne på rådhuset koster i din kommune, kan du tjekke opgørelsen her.

Tjek også de øvrige opgørelser i Berlingske Kommuneindeks.