Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sagen som kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsminister får nu også alvorlige konsekvenser for den absolutte top i Justitsministeriets embedsværk.
Departementschef Anne Kristine Axelsson og en anden »ledende embedsmand« er blevet fritaget for tjeneste og skal nu - på Kammeradvokatens anbefaling - i tjenstligt forhør.
Det sker som konsekvens af sagen om Folketingets Retsudvalgs aflyste besøg på Christiania i februar 2012 - en sag, som i december kostede Morten Bødskov ministerposten, fordi han sammen med SFeren Anne Baastrup var med til at lyve over for retsudvalget om årsagen til aflysningen.
Afhængigt af sagens alvor kan forhøret af de to embedsmænd munde ud i afskedigelse, degradering, bøde, advarsel eller slet ingen ting.
Kammeradvokaten anbefaler forhør
Da Karen Hækkerup (S) tiltrådte som Bødskovs efterfølger, blev der iværksat en undersøgelse af embedsværkets håndtering af hele Christiania-sagen, og de relevante tjenestemænd har siden skullet redegøre for deres rolle og for hvilke oplysninger og hvilken rådgivning, de undervejs gav Morten Bødskov.
På baggrund af undersøgelsen har Kammeradvokaten vurderet, at der er »grundlag for at tage ansættelsesretlige skridt«, hvilket altså nu har fået Karen Hækkerup til at beslutte, at hendes egen departementschef og en anden embedsmand skal i tjenstligt forhør.
»På Kammeradvokatens anbefaling har jeg besluttet at gennemføre en tjenstlig undersøgelse af de to embedsmænds rolle i forhold til afgivelse af urigtige oplysninger til Folketingets Retsudvalg og rådgivning givet til den tidligere justitsminister,« udtaler Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.
Hun tilføjer, at det er vigtigt, at embedsmændenes rolle i sagen bliver belyst grundigt, og at den tjenstlige undersøgelse bliver gennemført hurtigst muligt.
Tidslinje: Sagen om Bødskov, Christiania og PET
Den 10. december sidste år trak justitsminister Morten Bødskov sig fra posten, efter Enhedslisten havde mistet tilliden til ham.
Årsagen var, at Morten Bødskov havde været med til at lyve over for Folketingets Retsudvalg om, hvorfor udvalgets planlagte besøg til Christiania skulle aflyses i februar 2012.
Retsudvalgets medlemmer fik forklaret, at aflysningen skyldtes, at Københavns Politis daværende direktør, Johan Reimann, var forhindret i at deltage på et møde umiddelbart inden selve Christiania-turen, men den rigtige årsag var, at PET vurderede, at der var en betydelig sikkerhedsrisiko forbundet med turen.
Årsagen var blandt andet, at der var interne stridigheder mellem pushere på Christiania, samt at Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard skulle med på fristaden.
Uafklaret om der er fyringsgrund
De tjenstlige forhør af de to topembedsfolk skal gennemføres af en forhørsledelse på tre medlemmer med den forhenværende højesteretsdommer Per Sørensen som formand. Først når forhørene er afsluttet, vil der blive taget stilling til, om der skal tages ansættelsesretlige skridt i forhold til embedsmændene, oplyser Justitsministeriet.
Hvad de to embedsmænd præcist har gjort - eller er mistænkt for at have gjort - er indtil videre hemmeligt for offentligheden.
Hverken embedsmændenes redegørelser eller deres kommende afhøringer bliver åbne for offentligheden, så først når forhørene er afsluttet, og forhørsledelsen har indgivet deres redegørelse, vil danskerne kunne få de nærmere detaljer at høre.
Dokumentation: Her indrømmer og beklager Bødskov løgn
Afdelingschef Carsten Vollmer er indtil videre konstitueret departementschef, mens Anne Kristine Axelsson er fritaget for tjeneste.
De tjenstlige forhør kommer i en tid med voksende fokus på embedsmændenes rolle og betydning. I Udenrigsministeriet kører i forvejen sagen om embedsapparatets rolle i den såkaldte GGGI-sag om 1.klasses-rejseregler, som i november fik udviklingsminister Christian Friis Bach til at trække sig som minister med øjeblikkelig virkning.
I dén sag er der nu indledt tjenstlige forhør mod tre ledende embedsmænd, som var centrale aktører undervejs i sagen.
Den 44-årige Anne Kristine Axelsson har været departementschef i Justitsministeriet siden marts 2011.
Dokumentation: Mailen med løgnen til retsudvalget: