Justitsministeriet: Usandsynligt med 20.000 asylansøgere i år

Et drastisk fald i antallet af asylansøgere betyder, at der efter alt at dømme alligevel ikke kommer så mange asylansøgere til landet, som Justitsministeriet tidligere vurderede.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sommermånederne strømmede asylansøgere fra særligt Syrien til Danmark, og i september toppede det, da flere end 3.000 kom hertil.

Men i oktober faldt tallet voldsomt, og derfor er det nu ifølge Justitsministeriet usandsynligt, at der rent faktisk kommer de 20.000 asylansøgere til Danmark i år, sådan som ministeriet ellers skønnede i oktober, og som fik regeringen til at bebude stramninger af asyllovgivningen.

»Den seneste udvikling tyder dog på, at antallet af asylansøgere i 2014 sandsynligvis ikke når helt op på 20.000,« skriver ministeriet i et faktaark udleveret i dag i forbindelse med en pressebriefing om det lovforslag, der skal gøre de bebudede asylstramninger til virkelighed.

Ifølge justitsminister Mette Frederiksen (S) kan det være den store opmærksomhed omkring regeringens asylstramninger, som har fået færre til at søge mod Danmark.

»Det kan godt være, for der er meget, der tyder på, at både menneskesmuglere og flygtninge i et eller andet omfang har en ret detaljeret viden om, hvad der sker i de enkelte modtagerlande i Europa,« siger hun.

Der findes dog ingen valide data, der kan forklare, hvad der får flygtninge til at søge mod bestemte lande.

»Men det, at lande bebuder at stramme op, kan have en betydning,« lyder det fra Mette Frederiksen.

Markant færre i oktober

Uanset om det skyldtes regeringens varslede stramninger eller ej, kom der under næsten kun halvt så mange flygtninge til Danmark i oktober som i september, og det er årsagen til, at Mette Frederiksen nu filer på regeringens forventninger til, hvor mange asylansøgere, der kommer til Danmark i år.

Ministeren forventer dog stadig, at tallet kan bevæge sig op mod 20.000, men det vil i så fald kræve en stor tilstrømning af flygtninge i november og december.

Det betyder dog ikke, at 20.000 flygtninge får opholdstilladelse i Danmark og flytter ud i landets kommuner. Det gør en mindre del af det samlede antal, fordi mange af asylansøgerne allerede er registreret i et andet EU-land og derfor bliver sendt tilbage dertil.

Regeringens lovforslag betyder, at asylansøgere fra f.eks. Syrien fremover til en start kun tildeles en 1-årig opholdstilladelse, hvis de kategoriseres som ikke personligt forfulgte. I det år kan de ikke søge om at få deres familie til Danmark.