Justitsministeren forbyder kraftige luftvåben

Fra 1. juni er det ikke længere lovligt at eje og bruge luftvåben af en særlig kaliber uden at være politimand, medlem af en skytteforening eller jæger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark må ikke ende med amerikanske våbentilstande, hvor stort set alle med hang til pistoler og luftbøsser kan købe én uden de store anstrengelser. Og det sørger justitsminister Morten Bødskov (S) for, at danskerne undgår ved onsdag at lave nye regler for luftvåben.

- Det er alt for farligt, at de nye - og meget kraftige - luftvåben kan florere i samfundet, uden at politiet har hånd i hanke med, hvem der bærer dem, og hvor mange der er i omløb, udtaler ministeren.

De har indtil nu været muligt at købe med det ene forbehold, at man er over 18 år. Men den ny bekendtgørelse, som træder i kraft 1. juni, gør det »forbudt at indføre, fremstille, erhverve, besidde, bære og anvende« de kraftige luftvåben. Undtagelsen er dog folk, der har jagttegn, politibetjente og medlemmer af skytteforeninger.

- Vi skal ligesom vores nabolande have de kraftige luftvåben ind under våbenlovens kontrolordning. Det betyder, at de kraftige luftvåben fremover vil kræve en våbentilladelse, siger Morten Bødskov.

Våbnene, der nu bliver forbudt, er dog af stor kaliber på mere end 4,5 mm. Og har man i forvejen et luftvåben eller et fjedervåben, der falder inden for forbuddet efter 1. juni, er der stadig en mulighed for at beholde det. Man skal nemlig senest et år efter, at reglen er trådt i kraft, fortælle politiet, at man ejer våbnet, men det bliver ulovligt at bruge det uden våbentilladelse.

Reglerne møder dog kritik fra foreningen Nordisk-våbenforum (NVF), som mener, at det begrænser skydeentusiaster, og samtidig sætter det ikke en stopper for de små luftvåben, som oftest er dem, der ifølge NVF ender som gerningsvåben ved husspektakler, eller når naboens kæledyr har overtrådt en grænse.