Justitsministeren affærdiger »hysterisk« og »#plat« kritik af planer om overvågning

Søren Pind (V) forsvarer planerne om sessionslogning på Twitter. »En sherif både våger og overvåger. Det vigtige er, at det går ordentlig til,« lyder det.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets justitsminister forsvarede tirsdagen igennem regeringens planer om overvågning af danskernes internet. På det sociale medie Twitter.

Politiet har tidligere kaldt det »et reelt efterforskningsproblem«, at teleselskaber og andre internetudbydere ikke længere registrerer og gemmer såkaldt metadata om danskernes færden og kommunikation på telefon- og internettet.

Og det er det, regeringen med justitsminister Søren Pind (V) i spidsen vil lave om på.

Ministeriet arbejder derfor på et lovforslag om masseindsamling af oplysninger om hvert enkelt internetbruger.

På Christiansborg har planerne fået det til at rumle i Venstres egen folketingsgruppe, og Socialdemokraterne har meldt ud, at de først vil tage stilling, når forslaget ligger klart.

Dansk Folkeparti bakker op, mens EL, R, K, A og LA har afvist ideen.

Derudover har 25 organisationer og foreninger - herunder DI, Dansk Erhverv, Amnesty og Forbrugerrådet - i et åbent brev opfordret regeringen til at sætte planerne i bero.

På Twitter giver Søren Pind udtryk for, at politiets argument vejer tungere end kritikken om, at indsamlingen krænker almindelige borgeres grundlæggende rettigheder.

Som svar på ministertweetet stiller Christian Panton fra den IT-politiske tænketank et opfølgende spørgsmål.

Han er en af medunderskriverne på det åbne brev til ministeren og vil gerne vide, om det så ikke også er »et problem, at folk kan tale i private hjem eller under den blå himmel, uden at det registreres?«

En anden Twitter-bruger, Søren Valentin, tilføjer, at en anden praktisk løsning kunne være, »hvis alle fik en GPS og mikrofon indopereret. For sikkerhedens skyld«.

Til det svarer ministeren:

En tredje stemme blander sig også i debatten på det sociale medie, direktør for tænketanken Justitia og medunderskriver på kritikernes fællesbrev, Jacob Mchangama.

Han vil høre ministeren, om en eventuel ny indsamling af data ville gøre det muligt at se, hvem der kommunikerer med hvem, som det er tilfældet med logning af telefonsamtaler og SMS.

»Det kommer an på, hvordan folk kommunikerer,« svarer Søren Pind.

Flere kritikere af en fremtidig sessionslogning har peget på tekniske detaljer, som forringer logningens relevans for en eventuel efterforskning.

Selv om man indsamler informationer om en telefons GPS-koordinater og kortlægger hvilke internetadresser og servere, den kommunikerer med, vil dataen ifølge kritikerne ikke sige noget om, hvad en person har foretaget sig på en given hjemmeside eller via en app.

Det spørgsmål har Søren Pind, som tirsdagen klokken 17 var nået op på 23 tweets i diskussionen om den såkaldte sessionslogning, endnu ikke svaret på.

Vil man som internetbruger gerne vide sig ekstra sikker på, at ingen følger med i, hvad man foretager sig online, ligger der på nettet flere frit tilgængelige værktøjer til det formål.

Et af de mest populære er den såkaldte Tor-browser, som maskerer brugerens nettrafik.

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan IT-kriminelle og personer, som sælger narkotika online, bruger netop dette værktøj til at skjule deres kriminalitet. Det samme gælder ifølge politiet også personer, som udgiver eller deler børnepornografisk materiale.

Denne detaljer gør Twitter-bruger Jens Bay opmærksom på.

Andre Twitter-kritikere slår på, at regeringens planer reelt vil være »masseovervågning« af danskernes færden på internettet. Og andre igen mener, at Justitsministeriet forsøger at haste det endnu ikke fremsatte lovforslag igennem.

Begge argumenter affærdiger justitsministeren som #plat.