Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens Danmarks nyslåede justitsminister, Søren Pind (V), har sat en klar ambition for sin ministertid – indsatsen mod den hærdede kerne af ungdomskriminelle skal nytænkes, så systemet ikke længere spiller fallit over for denne gruppe – vil han hverken be- eller afkræfte, om det betyder, at den kriminelle lavalder skal sænkes.
Det har ellers været et glohedt debatemne i retspolitikken den senere tid, efter at de fire borgerlige partiledere i en fælles kronik i Berlingske sidste efterår lancerede planen om at etablere en ungdomsdomstol for de 12-17-årige og altså indføre en ny ungdomskriminel lavalder.
»Ungdomskriminaliteten falder, men der er en hård kerne, der begår hårdere og hårdere kriminalitet, og det er en stor udfordring. Det handler om at få fat i dem tidligt. Det handler om at sikre, at de ikke glider igennem systemet. Det handler om at betrygge dem i, at der også er plads til dem i Danmark. Det er den ambition, jeg lancerer i dag, og jeg tror, at den kan samle hele Folketinget,« lød det fra Søren Pind, da han i går fik overdraget Justitsministeriet af Mette Frederiksen (S).
Regeringsgrundlaget
Skal den kriminelle lavalder sænkes?
»Du kan læse, hvad der står i regeringsprogrammet,« svarede ministeren.
Men i regeringsgrundlaget er ordene »kriminel lavalder« eller »ungdomsdomstol« slet ikke at finde. Det fremgår derimod, at regeringen vil arbejde hen imod et »helt nyt system for unge kriminelle« med »mærkbar konsekvens« og »med større spillerum til at skræddersy den sanktion, der er mest effektiv i den konkrete sag – også selv om man er under 15 år«.
Søren Pind understreger, at han først senere vil præsentere en samlet plan:
»Jeg vil drøfte det her med mennesker, der ved meget mere om det. Disse ting er så indgribende, at de skal være grundigt gennemarbejdede, så jeg vil give mig selv tid til at se på, hvordan vi mere konkret kan gribe det an,« siger Søren Pind, der selv nævner, at den tidligere VK-regering sænkede den kriminelle lavalder til 14 år, hvilket den seneste regering efterfølgende ændrede.
»Men om det lige præcis er universalnøglen ... lad mig nu komme i gang med arbejdet.«
Optimisme hos kritiker
For juraprofessor og tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd Eva Smith, der længe har været indædt kritiker af at sænke den kriminelle lavalder, indgyder meldingen optimisme.
»Det er i høj grad positivt. Jeg tror, at rigtig mange gerne vil være med til at diskutere, hvad man kan gøre over for den hårde kerne. Det er jo ikke, fordi vi ikke kan se de problemer, der er, men spørgsmålet er, hvad vi skal gøre ved dem. Jeg tror måske, at nogle af vores argumenter har gjort indtryk på dem (der har foreslået at sænke den kriminelle lavalder, red.), og samtidig har vi jo også forstået, hvad der bekymrer dem. Jeg tror bestemt, det vil være muligt at finde et fornuftigt forslag, som kan imødegå både deres og vores bekymring,« siger hun.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup understreger imidlertid, at regeringens store støtteparti fortsat har ønske om en ny lavalder.
»I Dansk Folkeparti mener vi stadig det samme, at vi skal sænke den kriminelle lavalder til 12 år og etablere en ungdomsdomstol,« siger han og tilføjer, at han ikke er orienteret om, at Venstre skulle have skiftet kurs på dette område.