Justitsminister kendte ikke til Christiania-scenarier

Morten Bødskov var informeret om forløbet op til Retsudvalgets Christianiabesøg og aflysningen. Men ikke om konkrete scenarier, slår han fast.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Politiets Efterretningstjeneste (PET) sidste år skulle overveje, hvordan man kunne planlægge en tur med Retsudvalget og Pia Kjærsgaard (DF) til Christiania, opererede efterretningstjenesten med tre forskellige scenarier, afslører PET-chef Jakob Scharf i en redegørelse.

Scenarierne blev opstillet, fordi Pia Kjærsgaards tilstedeværelse ville udgøre en øget trusselsbillede. En sikkerhedstrussel, som Justitsministeriet og ministeren, Morten Bødskov (S), blev informeret om. Men Bødskov understreger nu, at han ikke kendte til scenarierne.

»Jeg vil godt gøre det helt klart, at jeg ikke er blevet orienteret om de konkrete scenarier, PET arbejdede med i forbindelse med planlægningen af Retsudvalgets og Pia Kjærsgaards besøg på Christiania. Jeg orienteres heller ikke sædvanligvis som justitsminister om efterretningstjenestens konkrete overvejelser i forbindelse med personbeskyttelsesopgaver,« skriver justitsministeren i en udtalelse.

Første scenarie var at aflyse besøget for alle politikerne, mens det andet lød på at nægte Kjærsgaard at tage af sted. Begge kunne dog ikke lade sig gøre, da sikkerhedsoplysningerne var »klassificerede og af en så følsom karakter«, at Retsudvalget og end ikke Pia Kjærsgaard selv måtte kende til dem.

Sidste scenarie var at lave to besøg, et med Retsudvalget og et for DFeren, og det var det, der gav anledning til beskyldningerne om, at Scharf eller medarbejdere fra PET havde kigget i Pia Kjærsgaards kalender uden hendes vidende for at finde frem til, hvornår hun var forhindret i et besøg. Beskyldningen erkender Scharf delvist ved at forklare, at PETs sikkerhedsafdeling blev bedt om at finde oplysninger om hendes gøren og laden.

Planen om de to besøg blev dog droppet og af redegørelsen fremgår det ikke, om PET nåede at se kalenderen igennem.

Det har alligevel givet justitsministeren anledning til at irettesætte PET.

»Efter at jeg modtog redegørelsen, har Justitsministeriet drøftet personbeskyttelsesopgaven med PET. På den baggrund har jeg meddelt PET, at et scenarie, der ville indebære, at et arrangement søges placeret på et tidspunkt, hvor et medlem af Folketinget med personbeskyttelse ikke vil kunne deltage, fremadrettet ikke bør indgå i efterretningstjenestens overvejelser, uden at det pågældende folketingsmedlem er orienteret herom,« siger Morten Bødskov i udtalelsen.

Besøget på Christiania blev senere - i juni i 2012 - gennemført med deltagelse af både Retsudvalget og Pia Kjærsgaard.