Jurister: Støjbergs annoncer er faktuelt forkerte

Udlændingeminister Inger Støjbergs annoncer om danske asylregler er ikke bare vildledende, men faktuelt forkerte, vurderer jurister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjbergs annoncer i libanesiske aviser er ikke faktuelt korrekte, vurderer flere jurister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jurister optrapper kritikken af de annoncer om danske asylregler, udlændingeminister Inger Støjberg (V) har fået lavet, skriver Information.

Annoncerne har i første omgang fået kritik for at være vildledende. Dertil har ministeren svaret, at de er »100 procent faktuelt korrekte«, men det er ikke sandt, mener to jurister med stor indsigt i udlændingeret.

»Jeg er ikke enig med ministeren i den vurdering,« siger Jesper Lindholm til Information. Han er adjunkt ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og ekspert i udlændingeret.

Juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet mener heller ikke, at de enkeltstående oplysninger i annoncen er faktuelt korrekte.

Af det første punkt i annoncen fremgår det, at udlændinge, der har fået midlertidig beskyttelse i Danmark, først kan få familiesammenføring efter et års ophold. Men de to eksperter peger på, at alle asylansøgere i første omgang kun får midlertidigt ophold i Danmark, selvom det kun er en mindre del af ansøgerne, der ikke kan få familiesammenføring inden for det første år.

Juristerne skriver, at det kan »hævdes, at man – bevidst eller ubevidst <saxo:ch value="226 128 147"/> har ledt læseren til at tro, at punktet omhandler alle flygtninge, der endnu ikke har permanent ophold i Danmark, det vil sige i nærværende situation inkluderende alle syriske asylansøgere, der ankommer til Danmark,« skriver Information.

Det er imidlertid kun omkring 11 procent af de syriske flygtninge, der får den opholdstilladelse, der gør, at de først at få familiesammenføring efter et år.

De to eksperter har desuden opdaget, at den engelsksprogede version af annoncen, der er offentliggjort i Danmark, adskiller sig fra den version, der er indrykket i en engelsksproget libanesisk avis. Juristerne vurderer, at den version, der er offentliggjort i Libano, er mere faktuelt forkert.

Inger Støjberg skriver via sin særlige rådgiver til Information, at »den dansksprogede annonce, der ligger til grund for oversættelsen, er 100 procent faktuelt korrekt«.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, der for nylig gik ind i sagen, har kun bedt Udlændingeministeriet svare på, om annoncen er vildledende. Han vil dog tage bestik af den nye kritik og overveje at se på, om de enkelte punkter i annoncen er retligt korrekte.