Jurist: Pia K. glemmer ytringsfrihed

Forslag fra Pia Kjærsgaard om at forbyde parabolantenner strider klokkeklart med ytringsfriheden, vurderer ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti glemmer den ytringsfrihed, som partiets ellers ofte fremhæver som en vigtig dansk værdi, når formand Pia Kjærsgaard foreslår et forbud mod parabolantenner i eksempelvis Vollsmose.

Det vurderer chefjurist i den liberale tænketank Cepos, Jacob Mchangama.

- Det er klokkeklart i strid med ytringsfriheden, siger chefjuristen.

Pia Kjærsgaard mener, at arabiske tv-kanaler som Al al-Jazeera og al Arabiya indpoder had til den vestlige verden, og derfor mener DF-formanden, at det er et problem, at "Vollsmose er plastret til med parabolantenner, som peger mod den mellemøstlige verden".

Jacob Mchangama undrer sig over, at Pia Kjærsgaard kommer med forslaget, når partiet samtidig kæmper for at afskaffe racismeparagraffen.

- Det er fuldstændig uforeneligt, at man på den ene side vil ophæve racismeparagraffen, og samtidig forbyde parabolantenner, fordi man ikke bryder sig om det indhold, der kommer, siger Jacob Mchangama og kommer med følgende konklusion på forslaget:

- Det er i strid med ytringsfriheden. Totalt urealiserbart og selvmodsigende.

Politisk vækker forslaget også stor undren.

- Det er grænseoverskridende, at der er politikere i Danmark, der vil bestemme, hvad folk skal se i fjernsynet. Det strider mod hele den danske oplysningstradition, at man vil styre, hvad folk får ind i hovedet frem for at sørge for, at de forholder sig kritisk til alt, hvad de hører, siger den radikale næstformand Morten Østergaard, der mener, at forslaget hører hjemme i Kina.

Enhedslistens gruppeformand Per Clausen peger på et naboland til Kina, når han skal karakterisere Pia Kjærsgaards forslag.

- Pia Kjærsgaard forslag er et hidtil uset forsøg på at kombinere nordkoreanske tilstande med ekstrem sindelagskontrol og et apartheidlignende system, hvor særligt udvalgte borgere systematisk diskrimineres og isoleres, siger Per Clausen, der vil have statsministeren til at tage klart afstand fra det, som han kalder "Pia Kjærsgaards mere og mere skingre idéer".

/ritzau/