Juncker i aggressivt forsvar: »Intet i min fortid viser, at jeg har arbejdet for skatteunddragelse«

Hverken Luxembourg eller Jean-Claude Juncker har gjort noget ulovligt. Skatteunddragelse skyldes, at de meget forskellige skattesystemer i EU kan udnyttes, og det skal bekæmpes, lyder forsvaret fra Jean-Claude Juncker efter en uges tavshed.

Efter en uges fuldstændig fravær fra den offentlige scene gik der et sus gennem EU-Kommissionens pressesal, da hovedpersonen, kommissionsformand Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, overraskende dukkede op for at forsvare sig i sagen om de mange lækkede skattedokumenter fra Luxembourg. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Efter en uges fuldstændig fravær fra den offentlige scene gik der et sus gennem EU-Kommissionens pressesal, da hovedpersonen, kommissionsformand Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, overraskende dukkede op for at forsvare sig i sagen om de mange lækkede skattedokumenter fra Luxembourg.

Han understregede, at problemet hverken er ham selv eller Luxembourg, men derimod at skattesystemerne i EU er alt for forskellige, hvilket kan udnyttes på tværs af grænserne. Han afviste også enhver interessekonflikt, fordi Margrethe Vestager har helt frie hænder til at gennemføre sine undersøgelser af blandt andre Luxembourg.

»Jeg har gennem årene arbejdet for større harmonisering af skattereglerne, så systemer i de forskellige lande ikke kan udnyttes, og jeg opfordrer Rådet (stats- og regeringscheferne, red.) til at gå videre med at få harmoniseret reglerne,« sagde Jean-Claude Juncker.

Han afviste, at der er foregået noget ulovligt i Luxembourg, ligesom det ifølge Juncker ikke giver mening at tale om en »Luxembourg-model« for skatteunddragelse. Han sagde, at det er op til Luxembourgs regering at udtale sig om forholdene i landet, men understregede dog, at skattemyndighederne i Luxembourg hverken skal ikke orientere finansministeren eller premierminsteren - de to stillinger som Juncker har siddet i en lang årrække - om sine skatteafgørelser.

Som premierminister har han dog i sidste ende været politisk ansvarlig, hvis der er sket forkerte afgørelser, medgav Juncker.

»Intet i min fortid viser, at jeg har arbejdet for skatteunddragelse. Situationen er et resultat af mangel på skatteharmonisering i Europa. Jeg går ikke ind for unfair skattekonkurrence, men for fair skattekonkurrence, og vi har i Luxembourg gjort flere ting. Det er forkert at sige, at Luxembourg ingenting har gjort,« sagde Juncker.

Udover at gå videre med et strandet direktiv om større skatteharmonisering mellem landene i EU, har Juncker nu også bedt den franske økonomi- og skattekommissær Pierre Moscovici om at arbejde på forslag om automatisk udveksling af oplysninger om skatteafgørelser.

Juncker understregede også, at det ikke var Luxembourg i de godt 18 år, Juncker var premierminister, der havde blokeret for større skatteharmonisering mellem EU-landene. Han ville dog ikke fortælle, hvilke lande der i flere omgange havde blokeret for fremskridt på området.

Han afviste også, at han skulle have nogen form for interessekonflikt, fordi Margrethe Vestager har helt frie hænder til sine undersøgelser af, om Luxembourg, Holland og Irland har givet ulovlig statsstøtte i form af helt særlige skatteaftaler med en række globale giganter som Amazon, Fiat, Starbucks og Apple.

Desuden blander kommissærerne sig aldrig i de sager, der vedrører deres eget land. Således vil den hollandske 1. næstformand for Kommissionen, Frans Timmermans, heller ikke blive involveret i undersøgelserne af Holland, understregede Juncker.

Juncker viste også igen, at han er en ilter herre, da en italiensk journalist spurgte, om han er værdig til jobbet som kommissionsformand.

»Jeg er lige så værdig som dig,« lød det tydeligt irriteret fra Juncker, der også brokkede sig over overskrifter i medierne den seneste uge som “Juncker vs. Juncker”, der klart indikerer en interessekonflikt.

Han sluttede med selvsikkert at slå fast, at han også ville være blevet kommissionsformand tilbage i juli, hvis de mange lækkede dokumenter om hundredvis af store selskabers lukrative skatteforhold i Luxembourg var kommet frem før sommeren.

Spørgsmålet er så, om kritikerne vil være tilfredse med Junckers svar. Allerede i eftermiddag skal Europa-Parlamentet diskutere skatteunddragelse under sin samling i Bruxelles.