Julehjælpen: Du tager fejl, Joachim

Fattigdom er et reelt og alvorligt problem i Danmark, siger julehjælpsorganisationer, som kalder fattigdomsdebatten afstumpet og unuanceret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fattigdomsdebatten er unuanceret og afsporet, for fattigdom er et reelt og alvorligt problem i Danmark.

Det mener en række danske private julehjælpsorganisationer, som mærker et stigende behov for hjælp og støtte på antallet af de danskere, som ansøger om den årlige julehjælp:

- Der har været en voldsom stigning i antallet af ansøgere over de sidste par år, fortæller Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, som sidste år delte julepakker ud til omkring 4000 familier.

I år har de fået omkring 11.000 ansøgninger. Også organisationer som Mødrehjælpen, Børnenes Kontor, Kirkens Korshær og Frelsens Hær kan berette om hastigt voksende bunker af efterspørgsler på hjælp og julepakker:

- Langt størstedelen af ansøgerne er enlige forsørgere på overførselsindkomst, oftest kvinder, med hjemmeboende børn. Ofte har de levet i langvarig fattigdom, fortæller Klaus Nørlem.

Samtlige organisationer mener, at fattigdom er reelt problem i Danmark, og at antallet af fattige stiger.

Fattigdom et reelt problem i Danmark

Ifølge den internationale organisation OECD’s fattigdomsgrænse, hvor personer med en indkomst under 50 pct. af medianindkomsten betegnes som fattige, lever der 234.000 fattige mennesker i Danmark, hvilket er en stigning på 34.000 personer fra sidste år. Ud af de 234.000 er der 65.000 fattige børn, hvis familier lever under OECD-grænsen, hvilket er en stigning på 9000 børn i forhold til sidste år.

Organisationerne har hver deres måde at vurdere om folk er berettiget til julehjælp, men fælles for alle organisationer er, at de ofte bliver nødt til at afvise mange fordi, der ikke er midler til at hjælpe dem. Blandt andet Dansk Folkehjælp, som sidste hjalp 4000 familier for 5,6 millioner kroner. I år har de modtaget 11.000 ansøgninger:

- I år regner vi med at godkende omkring 6500-7000 ansøgninger. Men så skal vi også skrabe omkring 10 millioner kroner ind. Det kommer ikke til at ske, siger Klaus Nørlem.

Børnenes Kontor regner med at godkende 2326 ansøgninger i år, og Mødrehjælpen regner med at godkende under halvdelen af de omkring 4000 ansøgninger, de i år har fået. De mener, at den julehjælp de giver, er yderst vigtig for børnene i familien.

Afstumpet fattigdomsdebat

- Det har en kæmpemæssig social slagside for børn, som vokser op i langvarig fattigdom, siger Klaus Nørlem og fortæller om en enlig far med to børn fra Hedensted, som hver måned har et rådighedsbeløb på 3000 kr., hvilket svarer til 100 kr. om dagen til ham selv og sine to børn. Og den slags familier er der mange flere af end man regner med, fortæller han.

Også Børnenes Kontor beretter om de trange kår for børnene:

- Der er helt klart danske familier, som er meget dårligt stillede, hvor børnene langt fra har samme muligheder som deres kammerater i skolen, siger Rainer Lenze, forretningsfører i Børnenes Kontor.

Han mener derfor, at debatten om fattigdom er blevet forplumret af politikerne, for fattigdommen er reel nok i Danmark, og det er uhørt at sammenligne danske forhold med de afrikanske, som Joachim B. Olsen gjorde det. Det er Klaus Nørlem helt enig i:

- Det er en afstumpet og unuanceret debat om fattigdom. Jeg håber ikke, danskere tager notits af de unuancerede overskrifter fra de seneste par dage, siger han.

Også direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen, mener, at Joachim B. Olsen har brugt en urimeligt hård retorik:

- Hvis Joachim B. Olsen mødte nogle af de familier, vi har med at gøre, hvor tingene knapt nok hænger sammen, ville han indse, at hans retorik ikke hænger sammen, fortæller Mads Roke Clausen.

Finanskrisens trykker

Organisationerne oplever ofte, at kommunernes socialforvaltninger henviser folk til de private organisationer for hjælp, også selvom de ikke kan hjælpe dem alle:

- Men vores indsats er jo kun i den antidepressive afdeling. Vi kan give de trængte familier et pusterum, men vi kan jo ikke afskaffe fattigdom, fortæller Rainer Lenze, Børnenes Kontor, som også kan mærke, ligesom de andre organisationer, at finanskrisen trykker, og at de derfor modtager færre donationer, end de plejer:

- Det burde egentlig være en offentlig opgave at hjælpe dem, mener han.

Dansk Socialrådgiverforening bekræfter, at trængte borgere ofte henvender sig til kommunernes socialforvaltning og får afslag, men bliver sendt videre til de private organisationer. De har dog intet systematisk overblik, fortæller de.