»Juleaften er også en dejlig aften«

Afslutningen på muslimernes fastemåned, ramadanen, blev her til aften fejret ved en omdiskuteret festmiddag i Snapstinget på Christiansborg.

Tidligere overrabbiner Bent Melchior (i midten) i ramadan-middagen på Christiansborg. »Jeg spiser ikke kun måltider med folk, hvis opfattelse, jeg deler i alle detaljer. Jeg synes også, at juleaften er en dejlig aften, selv om jeg ikke fejrer jul,« forklarede Bent Melchior. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Klokken 19.49 sharp gik solen ned over København i aftes. Og så var der festmiddag på Christiansborg, hvor 190 politikere, muslimer og kendisser fejrede afslutningen på den muslimske fastemåned, ramadanen, der slutter på torsdag.

Sepp Piontek, tidligere landsholdstræner i fodbold var der. Bent Melchior, tidligere overrabbiner, var der. Fotografen Jacob Holdt med det karakteristiske grå skæg, De Radikales formand Margrethe Vestager i turkis silke og socialminister Benedikte Kiær (K) i meget stramme, moderigtige jeans var der også sammen med en lang række herboende muslimer.

Billedserie: Ramadan-fest på Christiansborg

Tilsammen udgjorde de en mangfoldig forsamling i Snapstinget, hvor den normale buffet i dagens anledning var afløst af suppe, fisk og is, taler og tyrkisk dans.

»Jeg spiser ikke kun måltider med folk, hvis opfattelse, jeg deler i alle detaljer. Jeg synes også, at juleaften er en dejlig aften, selv om jeg ikke fejrer jul,« sagde Bent Melchior til Berlingske Tidende.

Obama og Fogh gør det også

Özlem Cekic, SF’s medlem af Folketinget, og avisen Zaman Scandinavia stod bag ramadanmiddagen, der har fået kritik for at finde sted på Christiansborg, hvor folkestyret holder til. Folketingets formand, Thor Pedersen (V), afviste dog at stoppe middagen efter en klage fra DF og Kristendemokraterne.

»Vi holder også juletræsfest herinde, uden at det anfægter lovgivningsarbejdet eller ændrer ved adskillelsen mellem stat og religion,« understregede Margrethe Vestager, der kaldte arrangementet »mere kulturelt end religiøst«.

Også Benedikte Kiærs ja tak til arrangementet blev forinden køligt modtaget af DF. Ud over Danmarks grænser er det dog ikke ualmindeligt, at politikere markerer ramadanen. I USA er det en tradition, at Barack Obama deltager i en såkaldt »iftar«, som er det måltid mad, der serveres efter solnedgang i fastemåneden. Og NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen spiste sidste år »iftar« ved et besøg i Tyrkiet.

Både integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde meldt afbud til festmiddagen på Christiansborg.