Journalistformand advarer mod at give politikere fri taletid

To S-politikere mener, at deres stand får for lidt taletid i pressen. Det afvises af journalisternes formand.

»Der er forskellige steder, hvor man i øjeblikket kigger meget på den måde, politik bliver dækket på, og den måde journalister og politikere taler sammen eller til hinanden. De burde se på de signaler i stedet,« siger Lars Werge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Werge Flemming Leitorp

Danske medier får kritik for ikke at give politikere nok taletid, hvilket fører til politikerlede ifølge to fremtrædende medlemmer fra Socialdemokratiet.

Lars Werge, der er formand for Dansk Journalistforbund, medgiver, at der er ting, som ikke fungerer helt, som de skal. Han understreger dog, at politikere ikke skal have fri taletid.

»Hvis man gerne vil fremme en dialog, er det smarteste nok ikke at begynde at råbe ovre i et hjørne.«

»Der er forskellige steder, hvor man i øjeblikket kigger meget på den måde, politik bliver dækket på, og den måde journalister og politikere taler sammen eller til hinanden. De burde se på de signaler i stedet,« siger Lars Werge.

Både Trine Bramsen (S) og Mette Gjerskov (S) taler for, at journalisterne er for hurtige til at afbryde dem, så de ikke får mulighed for at nuancere deres udtalelser.

Ifølge Trine Bramsen er dele af pressens primære formål at skabe forargelse og ikke oplysning.

Hun afviser dog at uddybe sine pointer i et interview. Og netop her ser journalisternes formand et faresignal.

»Et faresignal handler om, at politikere fravælger medier eller journalister. Et andet er, at politikere udtaler sig via deres egen facebookside eller deres partis hjemmeside og så ikke er tilgængelige for opfølgende kommentarer,« siger Lars Werge.

Han håber på at drikke en kop dialogkaffe med Trine Bramsen for at komme problemet nærmere.

Trine Bramsen siger lige ud, at nogle medier og journalister er blevet »stadigt mere aggressive og løgnagtige«. Det er en trussel mod demokratiet, mener hun.

Det afviser Lars Werge blankt.

»Var det rigtigt, ville det være en trussel mod demokratiet. Jeg kan slet ikke genkende, at journalister bliver stadig mere løgnagtige, for det ville forudsætte, at de var løgnagtige i forvejen.«

»Det kan jeg slet ikke genkende. Hun må være blevet grebet af trangen til at have fri taletid,« siger journalisternes formand.

/ritzau/