Josephine Fock er »meget overrasket« over Inger Støjbergs forklaring: »Det er en helt ny oplysning for mig«

Som udlændingeordfører for Alternativet stillede Josephine Fock på talrige samråd spørgsmål til Venstres daværende udlændinge- og integrationsminister om ministerens instruks om adskillelse af unge asylpar. Hun er forundret over Inger Støjbergs nye forklaring. Professor i forvaltningsret undrer sig ligeledes.

»Jeg blev meget overrasket, da jeg pludselig hørte om det notat,« siger Josephine Fock, Alternativets leder, om det notat, som Inger Støjberg søndag forklarede om i Instrukskommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Det var en mildest talt overrasket leder af Alternativet, som søndag hørte Inger Støjberg (V) afgive forklaring for første gang i den såkaldte instrukskommission, der skal undersøge den tidligere udlændinge- og integrationsministers adskillelse af unge asylpar.

Inger Støjberg var som minister i fire samråd om sagen, ligesom hun har besvaret flere end 200 spørgsmål fra Folketinget. Søndag kom der alligevel en ny forklaring fra den forhenværende Venstre-minister, og det undrer i høj grad Josephine Fock, der som tidligere udlændingeordfører for sit parti har stillet talrige spørgsmål til Støjberg om sagen.

»Jeg blev meget overrasket, da jeg pludselig hørte om det notat,« siger Josephine Fock mandag og uddyber:

»Det undrer mig, at Inger Støjberg ikke har orienteret os, der har haft indkaldt til samråd adskillige gange, og det undrer mig, at vi ikke i Folketinget har fået besked om det notat. Det er en helt ny oplysning for mig.«

Det omtalte ministernotat, som Støjberg søndag i vidneskranken i Retten på Frederiksberg betegnede som »helt, helt, helt centralt«, har Venstres nuværende næstformand da heller ikke nævnt tidligere.

»Det gør ikke sagen spor bedre«

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister har gennem flere år bedyret, at udlændingemyndighederne på et møde i februar 2016 blev orienteret om, at de ikke skulle adskille alle asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig, men at der kunne gøres undtagelser, og at adskillelsen skulle bero på en individuel vurdering.

Og søndag i retten forklarede hun så, hvordan hun 9. februar 2016 godkendte et notat, der gjorde det klart, at der netop kunne gøres undtagelser, og at asylpar i visse tilfælde kunne forblive sammen.

Den dato er ikke ubetydelig i sagen.

Notatet blev dermed godkendt, dagen før Inger Støjberg udsendte den sidenhen særdeles omdiskuterede pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at alle unge par på landets asylcentre skulle tvangsadskilles, såfremt den ene part var under 18 år.

Netop den pressemeddelelse, der i praksis fungerede som instruks for myndighederne, er siden kendt ulovlig af Folketingets Ombudsmand, idet den var »kategorisk og undtagelsesfri« og dermed ikke gjorde det klart, at der skulle tages hensyn til den konkrete sag.

Josephine Fock, ændrer det ikke sagen, når dette notat, som Inger Støjberg har godkendt, viser, at hun godt var klar over, at der kunne være undtagelser?

»Hun udsender så en ulovlig instruks velvidende, at den er ulovlig. Så det gør ikke sagen spor bedre, og jeg undrer mig stadig over, at det notat ikke er blevet fremlagt for os i samrådet. Vi har bedt om alle relevante dokumenter, og derfor er det bare endnu engang en ny forklaring fra hende, som ikke stiller hende bedre i mine øjne.«

Inger Støjberg siger, at der var mulighed for undtagelser i 2016. Var du klar over det?

»Nej, hun har hele tiden sagt, at parrene skulle skilles uanset hvad. Og hun har forklaret, at det bare var en pressemeddelelse, men det er jo helt klart blevet tilkendegivet fra Ombudsmanden, at en pressemeddelelse også skal leve op til ministeransvarlighedsloven,« siger Josephine Fock.

Professor: »Det rejser mange spørgsmål«

Alternativets leder er ikke den eneste, som undrer sig over, hvorfor Inger Støjberg først i forbindelse med afhøringerne i Instrukskommissionen trækker ministernotatet fra dengang frem.

Professor i forvaltningsret på det Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Michael Gøtze forklarer til Politiken, at kommissionen formentligt vil se på, om den tidligere ministers forklaring er troværdig, når hun ikke har nævnt den i de fire foregående år

»Det rejser i hvert fald mange nye spørgsmål. Blandt andet er det set udefra svært at forstå, hvordan centrale embedsmænd tilsyneladende har misforstået situationen. Og det rejser mange spørgsmål om, hvorfor det ikke er dukket op som en central brik noget før. Og så rejser det spørgsmål om, hvorfor der var så meget ballade i systemet omkring ministeren om pressemeddelelsen, hvis de ifølge hende havde klappet det af internt, at der skulle administrere lovligt,« siger Michael Gøtze til avisen.

Instrukskommissionens formand, Peter Mørk Thomsen, spurgte søndag Inger Støjberg, om hun ikke burde have nævnt notatet på et af de mange samråd, hun har været indkaldt i om sagen.

»Jeg sidder jo ikke og nævner notater,« svarede Inger Støjberg, der henviste til, at notatet »var selve ordningen«, og at hun derfor ikke har nævnt det tidligere.