Johannes succes kan udløse nyt valg i 2012

Enhedslisten står til et kanonvalg, og det kan sætte en fremtidig statsminister i form af Helle Thorning-Schmidt i en prekær situation.

Enhedslisten kan gøre det svært for Helle Thorning-Schmidt at føre sin politik ud i livet, hvis hun efter valget kan sætte sig i statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste Gallupmåling sender Enhedslisten ind i Folketinget med et brag, der næsten bryder lydmuren - 11 stole skal mærkes med et rødt Ø, hvis målingen holder. Men det kan gå hen og gøre det rigtig besværligt for Socialdemokraterne og SF at gennemføre deres politik.

- Der skal meget til, for at Enhedslisten vil vælte en rød regering, men de vil også hele tiden markere, at de har venstreorienterede synspunkter. Det er svært at forudse, hvor grænsen går for, hvad de vil stemme for og imod, siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet og politisk kommentator.

Men der er rigtig gode chancer for, at Enhedslisten kan gøre det svært for en regering med Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet. For det er en broget skare, der besætter stolene i Folketinget, og de er ikke lige venligt stemte over for nye tider.

Den ene halvdel er unge kvinder a la Johanne Schmidt-Nielsen, som besidder en vis form realisme, men for hvem det stadig er vigtigt at markere, at Enhedslisten fortsat er anderledes, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Den anden halvdel er ældre mænd med baggrund i for eksempel DKP. Den halvdel har et revolutionært udgangspunkt og er mere rabiate i deres tilgang til en rød regering, som de vil være villige til at stemme imod, og de vil have en enorm selvtillid til at gøre det. Det kan gøre det vanskeligt for Helle Thorning-Schmidt, siger han.

Mulighed for valg i 2012

Lars Hovbakke Sørensen forudser, at et stærkt og markant Enhedslisten kan besværliggøre det for Helle Thorning-Schmidt og gøre det svært for hende at komme igennem med sin egen politik.

- Vi kan få en situation med en socialdemokratisk statsminister, hvor hun vil være ret handlingslammet. Det kan godt ske, at vi får en regering, der ikke kan gennemføre så meget af deres politik, som de gerne vil. Og så er der to muligheder for Helle Thorning-Schmidt.

Den første er, at hun kun vil være administrator eller groft skitseret en galionsfigur for en rød regering, som ikke kan føre en markant politik, fordi Enhedslisten stiller sig i vejen for regeringens forslag.

- Den anden mulighed er, at hun på et tidspunkt får så få ting igennem, at hun udskriver et nyt valg til for eksempel næste år eller i 2013. Det tror jeg faktisk ikke er utænkeligt. Det kommer an på, hvor vigtigt det er for Socialdemokraterne at blive siddende på magten, men det er selvfølgelig utilfredsstillende, hvis man ikke kan komme igennem med væsentlige dele af sin politik, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Hvad vil Enhedslisten komme igennem med af deres egen politik?

- Det vil de nok ikke i ret høj grad, men de vil komme til at blokere for en hel masse ting, som Socialdemokraterne og SF vil have igennem. Men det kommer an på, hvem der vil give sig på hvilke punkter.

Men Lars Hovbakke Sørensen siger, det er sandsynligt, at Enhedslisten vil lykkes med at beskatte erhvervslivet hårdere, end Socialdemokraterne og SF egentlig ønsker.

Parallel til Norge

Fremgangen hos Enhedslisten skyldes især SFs samarbejde med Socialdemokraterne. SF er begyndt at gå tilbage i målingerne, fordi nogle af SFs kernevælgere synes, at samarbejdet med Socialdemokraterne er blevet for meget og derfor fravælger SF. Men også Johanne Schmidt-Nielsen, som har vist sig at være en ung og karismatisk leder, har vist sig at være en vælgermagnet, vurderer Lars Hovbakke Sørensen:

- Vælgerne synes, SF er gået for meget væk fra den oprindelige politik.

Stort set samme scenarie har udspillet sig i Norge, hvor pendanten til SF, Socialistisk Venstreparti, har haft stemmeflugt efter deres samarbejde med det norske socialdemokrati, Arbejderpartiet, og Senterpartiet, som svarer til de Radikale. Og da Socialistisk Venstreparti annoncerede, at de havde tænkt sig at slå pjalterne sammen med de to andre partier frem mod valget i 2005, begyndte vælgerne at sive.