Johanne Schmidt-Nielsen vil have bedre muligheder for forældreorlov

Der er tusindvis af arbejdssøgende, og samtidig kæmper mange børnefamilier med at få hverdagen til at hænge sammen. Derfor vil Enhedslisten presse på for, at det bliver lettere at få forældreorlov, så vi kan deles om arbejdet.

Foto: Jens Thaysen

Johanne Schmidt Nielsen (Ø) blev reddet af den tidlige valgudskrivelse og står 18. juni endnu en gang højt på stemmesedlen for Enhedslisten som stemmesluger, frontfigur og formelt politisk ordfører.

Ved valget i 2011 blev hun genvalgt til Folketinget med imponerende 47.002 personlige stemmer, og i år skal topprioriteter som flere pædagoger, bedre mulighed for forældreorlov samt mere økologisk landbrug føre hende og Enhedslisten til en valgsejr.

Partiet står onsdag ifølge Berlingske Barometer til en fremgang på tre mandater - fra 12 til 15.

Og der er brug for Enhedslistens kamp for »en rød og solidarisk politik«, mener den politiske ordfører, for det er der ikke garanti for, selv om statsministeren hedder Helle Thorning-Schmidt (S).

Berlingske Nyhedsbureau har i forbindelse med folketingsvalget spurgt alle de ti partiledere til, hvilke tre mærkesager de prioriterer højest. Her er Johanne Schmidt-Nielsens svar:

1. Tryghed og arbejdspladser

»Det må ikke være en katastrofe at miste jobbet, så arbejdsgivere kan bruge frygt til at presse løn- og arbejdsvilkår for de ansatte. Derfor vil vi kæmpe for bedre forhold for alle, der bliver ramt af arbejdsløshed.

Der er også brug for at diskutere, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked. En stor del af danskerne går stressede hjem fra arbejde, og mange børnefamilier har svært ved at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen, mens mange tusinde brænder for at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er fuldstændigt tosset, og vi skal hellere deles om det arbejde, der er. I Enhedslisten vil vi derfor presse på for bedre adgang til uddannelses- og forældreorlov. Desuden skal vi simpelthen have skabt mere lighed, blandt andet ved at sænke skatterne for lave indkomster og kræve, at de rigeste bidrager mere.«

2. Velfærd

»Vi kan starte med at genansætte de mange sosu-hjælpere og pædagoger, der er blevet fyret under krisen. Investeringer i velfærden skaber både flere arbejdspladser og en stærkere økonomi. Der er særligt brug for, at vi får skabt ordentlige forhold for børn, ældre og udsatte borgere. Det kræver, at der er det anbefalede antal pædagoger i daginstitutionerne. Ældre skal også have minimumsrettigheder, som sikrer en nedre grænse for, hvor meget kommunerne kan spare på deres omsorg og pleje. Det samme gælder dele af handikapområdet. Enhedslisten vil også få sat en stopper for privatisering og udlicitering. Desuden vil vi kæmpe for, at samfundsopgaver forbliver under fællesskabets kontrol og ikke overlades til amerikanske spekulationsbanker, som det skete med salget af DONG.«

3. Grøn omstilling

»For Enhedslisten er det afgørende, at vi får sat turbo på den grønne omstilling og ikke bygger vores økonomi på, at alle skal forbruge mere og mere. Det kan kloden simpelthen ikke holde til. Vi skal som samfund investere meget mere i vedvarende energi og genbrug af ressourcer. Og så er det hamrende vigtigt, at Togfonden bliver ført ud i livet og ikke udvandes undervejs. Den kollektive trafik trænger virkelig til et løft, især uden for byerne.

Landbruget skal være en sektor, der i meget højere grad tager hensyn til miljø og klima og sætter mennesker og dyr i centrum.«