Johanne Schmidt-Nielsen stopper som frontfigur

Enhedslisten skal have ny politisk ordfører. Partiets profil og frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, stopper i rollen.

Johanne Schmidt Nielsen på talerstolen 1. maj 2016 i Fælledparken. Hun stopper i dag som politisk ordfører og dermed frontfigur for sit parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Enhedslisten skal have ny frontfigur.

Johanne Schmidt-Nielsen, der i mange år har tegnet partiet i de store spørgsmål og debatter, stopper i rollen som politisk ordfører.

Det bekræfter partiet selv på Twitter.

»Johanne Schmidt-Nielsen stopper som politisk ordfører, men fortsætter som udlændinge- og integrationsordfører. Pressemøde senere i dag,« skirver Enhedslisten her til formiddag på det sociale medie.

Pressemødet bliver klokken 11, bekræfter partiet. På Twitter skriver de, at folketingsgruppen netop nu er ved at vælge ny politisk ordfører. Beslutningen bliver offentliggjort senere i dag.

Allerede nu er der indløbet roser for hendes præstation:

»Efter en enestående indsats som politisk ordfører kan jeg kun sige kæmpe tak, Johanne. Du har gjort en enorm forskel for vores parti,« skriver Stine Brix, der, indtil hun for nylig gik på barsel, var gruppeformand for Enhedslisten på Christiansborg.

Johanne Schmidt-Nielsen fortsætter som udlkændinge- og flygtningeordfører, bekræfter Enhedslisten.

Og hvem skal så overtage rollen som partiets frontfigur? Det har længe ligget i kortene, at partiets nuværende retsordfører Pernille Skipper skulle have en endnu mere fremtrædende rolle i partiet, når Johanne Schmidt-Nielsen ikke længere skulle være den absolutte frontfigur.

Og Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, bliver det da også Pernille Skipper. Den oplysning er ikke bekræftet endnu.

Ifølge politiko.dks oplysninger er der ikke andre kandidater til at overtage posten end netop Pernille Skipper. Enhedslisten oplyser, at de tilstedeværende ved dagens pressemøde bliver: Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper.

I fare for at falde for rotationsprincippet

Johanne Schmidt-Nielsen er på grund af Enhedslistens rotationsprincip forhindret i at stille op til næste folketingsvalg.

Rotationsreglen fastslår ifølge partiets vedtægter, at »medlemmer af Folketinget kan ikke opstille til urafstemningen ved årsmødet efter deres syvende år i Folketinget«. Derfor var det på et hængende hår, at Johanne Schmidt-Nielsen kom med på stemmesedlen ved sidste års valg.

I Johanne Schmidt-Nielsens tilfælde skulle der udskrives valg inden Enhedslistens årsmøde i maj. Det blev der, og derfor kunne Enhedslistens populære frontfigur også stille op ved det valg, hvor Helle Thorning-Schmidt måtte afgive nøglerne til Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen.

Hans Engell: Johanne har haft enorm betydning

Ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, er det ikke overraskende, at Johanne Schmidt-Nielsen nu stopper som politisk ordfører.

Han beskriver hende som en dygtig politiker, der har haft »enorm betydning«:

»Vi vidste, der ville komme et skifte efter folketingsvalget. På en charmerende og dygtig måde forvandlede hun Enhedslisten et frisk, humørfyldt og mindre dogmatisk parti,« siger han til Ritzau.