Johanne Schmidt-Nielsen: Kvinder bliver bedømt på flere parametre

Mænd og kvinder i Folketinget bliver forskelsbehandlet, mener Johanne-Schmidt Nielsen. Kvinder bliver i langt højere grad vurderet på udseende samtidig med, at de skal forholde sig til flere spørgsmål om familielivet, lyder det.

Foto: Malene Anthony Nielsen

Det er åbenlyst, at der er forskel på, hvordan mandlige og kvindelige politikere opfattes og omtales.

Sådan lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens udlændinge- og integrationsordfører, efter Helle Thorning-Schmidts tidligere rådgiver, Noa Redington, har udtalt, at kvindelige toppolitikere er nødt til at være »røvkedelige«, fordi de bliver bedømt hårdere.

»Offentligheden forholder sig i langt højere grad til kvinders familieliv end til mænds familieliv. Det er for eksempel meget sjældent, vi diskuterer, hvor lang barsel mandlige ministre har, ligesom man har diskuteret, om Helle Thorning var en god nok mor i sin rolle som statsminister,« siger Johanne Schmidt Nielsen.

»Mig bekendt har der ikke været diskussioner, om Lars Løkke Rasmussen eller Anders Fogh Rasmussen kunne udfylde rollen som far samtidig med, at de skulle udfylde rollen som statsminister,« fortsætter hun.

Ifølge Johanne Schmidt Nielsen har familien historisk set været kvindens ansvar, mens mænd i højere grad har valgt familielivet fra. Den dag i dag er der fortsat højere forventninger til mor end til far i forhold til, hvem der har det primære ansvar for børnene, mener hun.

»Målet må være et samfund, hvor mænd og kvinder betragtes som ligeværdig i familielivet,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hvad har det af betydning for Christiansborg og hele samfundsdebatten, at vi ifølge dig omtaler kvindelige politikers familieliv?

»Det betyder, at kvindelige politikere vurderes på flere parametre end deres mandlige kollegaer.«

Er det så sværere at være kvindelig politiker end mandlig politiker?

»Der er i hvert fald nogle ting, der er anderledes. Kvinder vurderes ikke alene, hvordan de er som politikere, men også deres evner i forhold til familielivet. Ligesom det er min opfattelse, at kvindelige politikere i højere grad vurderes på udseende,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun nævner Lene Espersen, der blev kaldt »Den talende kavalergang«, og Helle Thorning-Schmidt, der blev kaldt Gucci-Helle, som eksempler på, at kvinders udseende bliver omtalt.

»Hvis vi tager Helle Thorning som eksempel, så fik hun utrolig mange tæsk. Jeg synes, hun havde fortjent mange af dem, og jeg var voldsomt uenig med hende i meget af den politik, hun stod for. Men jeg tror også, at nogle af de tæsk fik hun, fordi hun var kvinde.«

Føler du, at du er hæmmet i måden at tale på og agere på, fordi du er kvinde?

»Særligt da jeg var yngre, var jeg bevidst om at gå utrolig tildækket klædt for eksempel,« siger Johanne-Schmidt Nielsen.