Johanne Schmidt i hårdt angreb på Mette Frederiksen: »Børnenes statsminister« accepterer børn med ondt i maven

Generalsekretæren i Red Barnet langer hårdt ud efter »Børnenes statsminister«, som hun mener har svigtet at leve op til sin selvudnævnte titel. Nok så mange kriser i denne valgperiode er ingen undskyldning, for børn er kun børn én gang, mener hun.

Johanne Schmidt-Nielsen mener ikke, at kriserne under denne valgperiode er en undskyldning for ikke at have opnået alle målene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt imens statsminister Mette Frederiksen (S) kalder sig for børnenes statsminister, har hendes indsats for at bekæmpe børnefattigdom i denne valgperiode ikke været god nok.

Det siger Johanne Schmidt-Nielsen, der er generalsekretær for Red Barnet, sammen med en række andre organisationer.

Det skriver Politiken.

»Børnenes statsminister burde selvfølgelig afskaffe børnefattigdom i et land som Danmark, der er så rigt. Det er svært at forstå, at vi kan acceptere, at der er børn i Danmark, som går rundt med en knude i maven, fordi de er bekymrede for, om elregningen eller huslejen bliver betalt,« siger Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

Derfor vil Johanne Schmidt-Nielsen have etableret et fattigdomsmål.

Hun har ikke meget sympati tilovers for, at Mette Frederiksen i løbet af sine tre år som statsminister også har skullet håndtere coronapandemi og krig i Europa med dertilhørende inflations- og energikrise.

For børn er kun børn én gang.

»Derfor haster det med at afskaffe børnefattigdommen. De her børn kan ikke vente. Deres barndom foregår lige nu,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Socialminister Astrid Krag (S) svarer til Politiken, at regeringen har gjort ganske meget for at hjælpe danske børn, og hun nævner minimumsnormeringer, loft over eleverne i klasserne og en kontanthjælpsreform som eksempler.

For en uge siden kritiserede hun i DR side om side med Mødrehjælpen og Børns Vilkår regeringen for ikke at gøre nok for at hjælpe de børn, som bliver særlig hårdt ramt af den buldrende inflation.

»Alle mennesker er jo påvirkede af inflationen og stigende energipriser, men der er altså bare nogle børnefamilier i Danmark, som i forvejen havde ualmindeligt svært ved at få pengene til at slå til. De er slået fuldstændig omkuld nu, og det er børnene, det går ud over,« sagde hun til DR.

I en dugfrisk, bred politisk aftale, der landede fredag formiddag, bliver børne- og ungeydelsen, også kaldet børnechecken, forhøjet med 660 kroner per barn. Pengene bliver udbetalt i januar 2023.

Opdateret med svar fra Astrid Krag og ændringer i indledning.