Joachim B. Olsens trusler får nettet til at koge: »Dårlig stil og dårlig start på dit år«

Havde Joachim B. Olsen nytårsnat fået fat i dem, der sprængte hans postkasse i luften, havde de »risikeret et par på kassen«. Forsker og politiformand advarer mod konsekvenserne af selvtægt.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen fik sprængt sin postkasse i stykker og truede med selvtægt på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nytårsnat buldrede fyrværkeriet, også på Joachim B. Olsens (LA) vej.

Ifølge et opslag på politikerens Facebook-profil var krudtet ulovligt, og Olsen bad de unge mænd, der skød fyrværkeriet af, om at forsvinde. Det gjorde de så, i hvert fald i første omgang.

Men dagen efter vågnede Joachim B. Olsen op til en postkasse sprængt i stumper og stykker. Om det var de samme unge mænd, som han tidligere havde jaget væk, ved han ikke.

Men uanset hvem der havde firet eksplosiver ned i postkassen, havde Liberal Alliances beskæftigelsesordfører ikke været bange for at lade det få konsekvenser, hvis han havde taget dem på fersk gerning.

»Hvis man sprænger ulovligt og farligt fyrværkeri af i min forhave, på min grund, ødelægger min ejendom og skaber utryghed for mine børn, så risikerer man et par på kassen, hvis jeg får fat på vedkommende. Det er sandheden,« skrev Joachim B. Olsen blandt andet i den efterfølgende debattråd.

Se hele indlægget her (artiklen fortsætter nedenfor):

Indlægget fik debatten til at koge.

»Imponerende at du som folketingspolitiker imellem linjerne skriver om selvtægt, måske endda tanken om du kunne finde på at udøve en eller anden form for vold? Dårlig stil og dårlig start på dit år. Jeg kunne helt sikkert tænke samme tanke, men ville aldrig skrive om det. Og du som offentlig person burde vide bedre!« skriver én blandt mange kritiske, digitale røster.

Andre bakker folketingspolitikeren op:

»Han fortæller om en grim hændelse og pludselig er det ham, der er den, der bliver angrebet. Hvilken anden fader ville ikke give et par på kassen for at beskytte sin familie og bolig?«

Selvtægtens farlige vej

Det er ikke første gang, at debatten om at tage loven i egne hænder bulderkoger, og spørgsmålet deler befolkningen: I 2014 svarede cirka hver anden dansker i en Gallup, at selvtægt i visse tilfælde kan være i orden.

Ifølge lektor i politisk teori ved Aarhus Universitet Søren Flinch Midtgaard rører selvtægts-begrebet ved vores grundlæggende sans for retfærdighed.

»Vi har grundlæggende en meget stærk retfærdighedssans, når det kommer til selvforsvar. Og det kan være både moralsk og juridisk rigtigt at beskytte sig selv og sine medborgere. Men for nogle sker der et hop, så det også bliver okay at straffe andre uden om de generelle regler, vi er blevet enige om i et civiliseret samfund. Og den vej er farlig,« siger Søren Flinch Midtgaard.

Balancen mellem selvforsvar og selvtægt er hårfin, siger han. Følelsen af at ville straffe eller korrigere folk der begår indbrud, hærværk eller lovovertrædelser er egentlig meget forståelig.

»Men jeg mener, at man i et civiliseret samfund må holde hovedet koldt. Hvis vi selv begynder at udmåle en straf, vil der komme meget stærke følelser i kog, og så har vi en tendens til at straffe for hårdt,« siger han.

Også formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt advarer til BT mod at tage loven i egne hænder.

»Man skal holde sig langt væk fra selvtægt. Det er ulovligt og i strid med det at have et retssamfund. Hvis man slår en anden person, risikerer man at få en dom for vold og en plet på straffeattesten. Det, man kan gøre i stedet, er at foretage en civil anholdelse, hvor man tilbageholder personen, indtil politiet ankommer,« siger Claus Oxfeldt.