Jesper Petersen forstår DONG-kritik

Socialdemokraternes finansordfører understreger, at den folkelige og politiske modstand mod DONG-salget gør indtryk, men han fastholder stadig, at Goldman Sachs-løsningen er den bedste for Danmark.

Jesper Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om et stort flertal af danskerne er kritiske over for salget af aktier i DONG Energy til Goldman Sachs, og det ulmer i alle tre regeringspartier, fastholder Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), at aftalen med den amerikanske investeringsbank er den bedste.

DONG efterlyste for snart et år siden en kapitaltilførsel, og Jesper Petersen vurderer, at regeringen har fundet den bedste løsning efter at have »afsøgt markedet meget grundigt«.

»Regeringen synes, det er godt, at vi har kunnet finde private investorer, der vil dele risikoen ved de investeringer med os,« siger han til TV 2 News.

Det vil ifølge Jesper Petersen koste mange danske arbejdspladser, hvis aftalen ikke indgås, og han fremhæver gevinsten ved, at det er private investorer og ikke kun staten, der poster penge i grøn omstilling og grøn energi.

»Hvis det går godt, så må vi dele gevinsten med nogen, men går det skidt, så er det ikke skatteyderne, der hænger på hele regningen selv,« siger han.

At det netop er den meget udskældte amerikanske investeringsbank, der står til at købe 19 procent af det statsejede energiselskab, er der massiv modstand fra både befolkningen og fra flere politikere. Blandt andet har over 180.000 danskere skrevet under på en netunderskriftsindsamling for at sige »nej tak« til handlen med Goldman Sachs, mens otte ud af ti danskere i en Gallup-måling foretaget for Berlingske er kritiske over for aftalen.

»Jeg kan sagtens forstå, at der er kritik af Goldman Sachs. Jeg er også selv kritisk over for ting, de har foretaget,« siger Jesper Petersen og fortsætter:

»Hele den her diskussion, og at der er så mange, der skriver under og alt det, der foregår, det gør selvfølgelig indtryk, og det er noget, vi ser og lytter til«.

Men ikke desto mindre holder Jesper Petersen fast i, at tilbuddet fra Goldman Sachs er det bedste, og i regeringens øjne vil det gavne Danmark bedst.

»Vi kan bare ikke forsvare, hvis vi tog et tilbud, der var ringere end det, vi kunne få. Man har meget grundigt afsøgt markedet i flere måneder for, hvad der kunne være af forskellige investorer. Mange har meldt sig, men det er den her trio af Goldman Sachs og to danske pensionskasser (PFA og ATP, red.), der var det bedste bud,« siger han.