Jeppe Kofod om evakuering: Vi er langtfra færdige

Udenrigsministeren kan ikke oplyse, om evakuerede udsendte medarbejdere er ankommet til Danmark.

»Vi kæmper og knokler,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er langtfra færdige. Men vi kæmper og knokler.«

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mandag formiddag om evakueringen af udsendte danske medarbejdere og lokalt ansatte fra Danmarks ambassade i Afghanistans hovedstad, Kabul.

»Det er godt at konstatere, at Danmark, som et af de få lande, er lykkedes med at få flykapacitet i området,« siger han.

Jeppe Kofod siger, at man er nødt til at hente de udsendte medarbejdere og lokalt ansatte ud af Afghanistan over flere operationer.

Sent søndag aften oplyste forsvarsminister Trine Bramsen (S), at man havde fået et antal danskere og nordmænd ud af Afghanistan.

Jeppe Kofod kan ikke oplyse, om de personer, der er kommet ud af Afghanistan, siden er ankommet til Danmark.

Hverken forsvars- eller udenrigsministeren kan oplyse, hvor mange der er blevet evakueret fra Afghanistan, eller hvor mange der stadig er i landet.

Til DR oplyser Jeppe Kofod dog, at det er flere hundrede personer, det drejer sig om.

Han fortæller også til DR, at op mod 60 danske statsborgere har henvendt sig inden for det seneste døgns tid med ønsket om at få hjælp til at komme ud af Afghanistan.

Mandag morgen melder amerikanske embedsfolk om et kæmpe kaos i Kabuls lufthavn. Hundredvis forsøger at komme ud af landet.

Amerikanske soldater har mandag morgen affyret varselsskud op i luften.

Natten til søndag blev udsendte medarbejdere fra Danmarks ambassade i Kabul flyttet til lufthavnen i Kabul.

»Sikkerhedssituationen i lufthavnen er presset. Der er kaotiske scener. Danmark lægger maksimalt pres på for at holde lufthavnen åben,« siger Jeppe Kofod.

Søndag oplyste Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, at ambassaden var i færd med at kontakte alle lokalt ansatte og afdække det videre forløb.

Mandag formiddag oplyser Jeppe Kofod, at man har kontakt med de lokalt ansatte og deres familier. Yderligere kan han ikke oplyse på det område.

»Regeringen kommer til at orientere Udenrigspolitisk Nævn ved middagstid, og så håber jeg, at der er forståelse for, at alle vores kræfter er koncentreret omkring evakueringsarbejdet.«

Jeppe Kofod siger, at ingen havde forestillet sig, at situationen ville se ud, som den gør lige nu.

»Det er den samme situation, mange andre lande står i lige nu. Der er det vigtigste for mig og regeringen, at vi bruger alle vores kræfter på at løse evakueringsopgaven.«

»Så kan man selvfølgelig diskutere omstændighederne bagefter,« tilføjer han.

/ritzau/