Jens Rohde vil have omdiskuterede S-ansættelser drøftet

Næstformand i Folketingets Præsidium mener, at S laver politiske ansættelser uden demokratisk kontrol.

Jens Rohde (R) vil have diskuteret regeringens brug af politiske sekretariater i Folketinget og i Folketingets Præsidium. (Arkivfoto) Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det vakte kritik, da statsminister Mette Frederiksen (S) i juli indsatte sin mangeårige personlige rådgiver, Martin Rossen, som stabschef i et nyoprettet politisk sekretariat i Statsministeriet.

Han fik også plads i regeringens koordinations- og økonomiudvalg.

Men selv om Folketingets jurister har konkluderet, at manøvren er okay juridisk set, så er kritikken ikke forstummet.

Tværtimod er den taget til, efter at Mette Frederiksen søndag i et interview i Berlingske har åbnet op for flere lignende politiske sekretariater, blandt andet i Børne- og Undervisningsministeriet.

»Det, Mette Frederiksen har gang i, er noget helt nyt. Det er at opbygge et lag, hvor man bare ansætter sine personlige, politiske venner,« siger 3. næstformand i Folketingets Præsidium Jens Rohde (R) til Ekstra Bladet.

Han ønsker ifølge mediet at gå videre med sagen.

»Det her bliver genstand for både en forespørgsel i Folketinget og en drøftelse i præsidiet.«

»Det har jeg sagt til Henrik Dam Kristensen (Folketingets formand (S), red.),« siger Jens Rohde.

Han lægger sig dermed i forlængelse af den kritik, som Kristian Jensen (V) er kommet med.

Venstres gruppeformand frygter for, hvorvidt embedsværket i ministerierne kan bevare den politiske uafhængighed, hvis der som i tilfældet med Martin Rossen er en socialdemokratisk partisoldat som stabschef.

»Normalt ligger det faglige niveau i embedsværket. Det ligger uafhængigt af, hvem der er politikere. Uanset hvilket partibogstav ministeren har efter sit navn, så er det den samme faglighed, der bliver lagt frem.«

»Men hvad nu, når det er politisk ansatte, der i sidste ende kan godkende, om et notat er godt nok? Eller ændre et notat, hvis det ikke passer ind i ministerens ønsker?«

»Det tror jeg, kommer til at give kæmpemæssige problemer og uklarhed i forhold til de notater og besvarelser, der bliver givet fremadrettet,« sagde Kristian Jensen til Ritzau tidligere søndag.

/ritzau/