Jelved: Romaudvisninger nærmer sig racisme

Justitsministeren og integrationsministeren skal nu gøre rede for udvisningen af 23 romaer, som sov i en nedlagt bygning og i en park, kræver R og Enhedslisten.

En gruppe romaer boede for nogle uger siden på Amager Fælled. De efterlod en masse skrald, herundermadrasser og tøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udvisningen af en gruppe romaer skaber vrede hos De Radikale og Enhedslisten. Begge partier stiller spørgsmål til ministre efter udvisningen, som det officielle Sverige kalder racistisk.

Den radikale udlændingeordfører, Marianne Jelved, er tæt på at være enig i den svenske vurdering af udvisningen af de 23 EU-borgere og romaer, tidligere kaldet sigøjnere.

- Det var dybt diskriminerende, og dermed nærmer det sig racisme, siger Jelved.

Læs også: Her er tiggerne, hustlerne og de andre

Udvisningen er ude af proportion med romaernes forseelse, som var forstyrrelse af den offentlige orden, fordi de sov i en nedlagt bygning og i en park, mener Jelved.

- Jeg stiller spørgsmål ved, om det er nok til udvisning, siger den radikale ordfører.

En hetz mod romaer

Jelved mener, at udvisningen er i strid med princippet om ligebehandling. Hun vil stille spørgsmål til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) både om proportionerne og om, hvorvidt der er lignende tilfælde med andre EU-borgere.

Enhedslistens Per Clausen mener, at ledende politikere fra Venstre og De Konservative fører hetz mod de 23 romaer ved at beskylde dem for at være kriminelle.

Læs også: København vil af med romaerne

- Beskyldningerne fremsættes over for mennesker, der hverken er dømt eller anklaget for nogen som helst lovovertrædelser. Derfor er det helt uhørt, at denne gruppe udsættes for generelle anklager for at være kriminelle, udtaler Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Han afkræver justitsministeren Lars Barfoeds (K) svar på, om der er dokumentation for, at de udviste begik kriminalitet. Han vil også have bekræftet, at det er lovlig beskæftigelse for EU-borgere at samle flasker.

/ritzau/