Jelved: Helles parløb med SF var en brøler

Det har svækket Helle Thorning-Schmidt, at hun i 2011 kørte parløb med SF og satsede på store fælles planer som »Fair Forandring« og »Fair Løsning«, lyder det fra tidligere politisk leder for Det Radikale Venstre, Marianne Jelved.

Fair Løsning
Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning (S) fremlægger deres 2020-plan Fair Løsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Når der skal peges på de brølere, som Helle Thorning-Schmidt (S) har begået i sine ti år som socialdemokratisk formand, er Marianne Jelved (R), tidligere politisk leder af Det Radikale Venstre, ikke i tvivl om, hvad der springer i øjnene. Nemlig det tætte S-SF-parløb op til valget i 2011 og satsningen på store fælles planer som »Fair Forandring« og »Fair Løsning«.

»Hun valgte at gå ind og lave den aftale med SF og Villy Søvndal uden at tage højde for, at hun formentlig blev afhængig af endnu en aftalepartner, nemlig Det Radikale Venstre. Det er klart, at jeg må have det synspunkt som radikal, men det ville jeg ikke have gjort,« fastslår Jelved over for Ugebrevet A4.

Også Pia Kjærsgaard (DF), Dansk Folkeparti, og Liberal Alliances Anders Samuelsen (LA) peger på Socialdemokraternes fejlslagne parløb med SF, som faldt til jorden, da centrale dele af S og SFs fælles valgoplæg røg ud af regeringsgrundlaget under forhandlinger med Det Radikale Venstre i Det Sorte Tårn på Amager.

Det har fået ordet løftebrud til at hænge fast ved den socialdemokratiske formand, mener de.

»Thorning måtte lægge sig fladt ned for De Radikale og Margrethe Vestager, og det har kostet meget på troværdigheden. Det har været dyrt, at hun i den grad måtte løbe fra sine politiske løfter,« siger Anders Samuelsen (LA) til Ugebrevet A4.

I stedet for at gennemføre et rødt regeringsgrundlag sammen med SF har Helle Thorning-Schmidt således måttet indtage rollen som skydeskive for venstrefløjens kritik. Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen oplever, at den socialdemokratiske formand har flyttet sit parti i den forkerte retning.

»Der er ingen tvivl om, at Helle Thorning sammen med Bjarne Corydon (S) har rykket Socialdemokraterne markant til højre. Selskabsskattelettelserne og salget af Dong er blot to eksempler. Det er ikke så mærkeligt, at nogle folk kan have svært ved at se forskel på en rød og en blå regering,« siger Enhedslistens politiske ordfører.

Flere nuværende og tidligere partiledere har krasse og kritiske kommentarer Helle Thorning-Schmidts politiske kurs og til måden, hun forvalter sit formandspost på. Men alle er imponerede over, at hun stadig står op efter den kritik og de tæsk, hun har måttet stå model til.

Den radikale Marianne Jelved peger på, at det var en stor opgave, den nuværende statsminister stod med for ti år siden, da hun skulle samle et splittet parti og genvinde regeringsmagten. Især fordi hun kom uden erfaring fra Folketinget.

»Det har været en hård start. Men ligegyldig hvilke rystelser, Helle Thorning har været ude for, står hun ret op og kigger lige ud af den linje, hun har lagt. Jeg har stor respekt for, hvad hun har gjort uden at miste fatningen,« siger Marianne Jelved.

Den egenskab får imidlertid en negativ drejning i Pia Kjærsgaards udlægning:

»Helle Thorning virker fuldstændig upåvirket af verbale tæsk og dårlige meningsmålinger. Hun har tabt valg på valg og har altid formået at komme storsmilende på Christiansborg bagefter og se ud, som om hun sejrede. Uanset at Helle Thorning har tabt, har hun haft et stort smil fra øre til øre. Jeg synes lidt, at det kammer over i teflon. Det gør ikke noget, at man også viser, at man er menneske,« siger Pia Kjærsgaard.