»Jeg vil ikke stå med hatten i hånden over for Danmark«

Grønlands nye politiske leder, Kim Kielsen, er ikke bekymret over Grønlands skrantende økonomi, men sætter sin lid til udviklingen af fiskeriet, turismen og råstofområdet.

Kim Kielsen, Grønlands nye landsstyreformand gør det klart, at grønlandske politikere ovenpå en række skandalesager skal have genoprettet tilliden hos befolkningen, samtidig med at det er afgørende at få den kuldsejlede økonomi bragt på fode igen.
Læs mere
Fold sammen

Et stort fly proppet med turister lander i en nybygget lufthavn i Østgrønland. Efter at turisterne er læsset af, bliver flyet lastet med fisk – der er forarbejdet på grønlandske arbejdspladser – som derefter flyves ud i verden til et forgrenet net af aftagere.

Sådan ser et drømmescenarie for fremtiden ud for Grønlands nye politiske leder, Kim Kielsen (Siumut), der overtog posten som landsstyreformand i december. Og mens han har hovedet fuld af visioner for et økonomisk selvbårent Grønland, der tjener penge på øget fiskeri, voksende turisme og en spirende råstofsektor, har han fået overladt en mere end tom pengekasse.

Den grønlandske økonomi hænger i laser, har Grønlands Økonomiske Råd slået fast med syvtommersøm. Desuden kom det for nylig frem, at landskassen (Selvstyrets pengekasse, red.) har oparbejdet et underskud på ca. 270 mio. kr., og det ud af et samlet budget på cirka seks mia. kroner.

Alligevel er planerne mange for den nye regeringskoalition. Der skal blandt andet bygges to nye lufthavne, og yderligere to skal udvides. Projekter som vil koste over en milliard kroner, erfarer Berlingske fra centrale kilder i Selvstyret. Samtidig skal boligområdet reformeres, arbejdsløsheden skal bekæmpes, og urimelige uligheder i det grønlandske pensionssystem skal ændres. Alt sammen tiltag der vil betyde penge ud af den i forvejen blødende landskasse.

»Det er vores pligt at rette disse ting, selv om det koster penge,« siger Kim Kielsen.

Fisk og råstoffer skal sikre fremtiden

Landsstyreformandens ansigt er lagt i alvorlige folder. Brynene er rynkede, munden sammenbidt, men ordene lyder derimod ganske optimistiske.

»Vi er ikke bekymrede, selv om økonomien er så stram for tiden. Vi skal bare udnytte de muligheder, vi har, bedre. Vi skal gennemføre stramninger og reformer,« siger han og peger på fiskeriet som den primære indtægtskilde. Han vil blandt andet øge torskekvoterne og ekspandere fiskeområdet i »det meget store hav omkring os«.

Tror du, at fiskeri med højere torskekvoter kan redde Grønlands økonomi?

»Vi tænker ikke kun på torsk. Vi skal udvikle fiskeriet. Der er indtægtsmuligheder inden for fiskeriet, som landene omkring os udnytter, og som vi skal være vidende om,« siger han og fastslår, at også råstofområdet har potentiale.

»Vi er i opstartsfasen med etablering af en rubinmine, og vi tager det ét skridt ad gangen på råstofområdet. Det er ikke kun en drøm, det er noget, der nok skal blive til virkelighed.«Står det til Kim Kielsen er det desuden nødvendigt at gøre Grønland mere attraktivt for turister. Forbedrede lufthavnsforhold og reducerede afgifter på eksempelvis krydstogtskibe er konkrete greb, som kan gøre landet i stand til at konkurrere med Island.

Men hvis økonomien ikke bliver bedre, er du så klar til at åbne selvstyreaftalen og genforhandle Grønlands bloktilskud med Danmark?

»Så længe fiskekvoterne ser ud, som de gør i dag, vil den økonomiske situation også se ud, som den gør i dag. Hvis ikke vi gør noget ved de sociale problemer, ved uddannelsesområdet og ved arbejdsløsheden, så vil situationen se ud som i dag. Vi må gøre noget og udnytte vores ressourcer, for jeg vil ikke stå med hatten i hånden over for Danmark,« fastslår han utvetydigt.

Før valget i november sendte den anerkendte professor Minik Rosing en opfordring ud bredt – til både Danmarks og Grønlands regeringer, til virksomheder og pensionskasser – om at etablere en investeringsfond med milliarder af kroner til at skyde i projekter i Grønland for at rette op på den kuldsejlede økonomi.

Selvstyret i Grønland synes dog ikke at ville vente på danske initiativer, men har nu luftet de første tanker om selv at etablere en infrastruktur- og investeringsfond, der blandt andet skal finansiere de kommende lufthavnsbyggerier. Håbet er, at penge fra landskassen kan suppleres med midler fra udefrakommende investorer som kapitalfonde og pensionskasser, bekræfter landsstyreformanden.

Også de svære beslutninger skal træffes

Grønland har i den sidste regeringsperiode været kritiseret for hovsaløsninger og en politisk zigzag-kurs, som ikke har skabt et trygt investeringsklima. Er du en anden type end din forgænger, Aleqa Hammond?

»Aleqa Hammond er én person, ligesom Lars-Emil Johansen er én person, og Hans Enoksen er én person. Jeg er Kim,« svarer Kim Kielsen, der for første gang siden interviewets start lader et skævt smil fæstne sig i mundvigene, omend kun for et øjeblik.

Som han sidder ved mødebordet i Grønlands Repræsentation på Christianshavn – iklædt grove arbejdsbukser, men strippet for svulstig retorik og store armbevægelser – tegner der sig et tydeligt billede af Grønlands nye leder som en mand, der er opsat på at genoprette den bristede tillid mellem politikere og Grønlands befolkning ovenpå skandalesag efter skandalesag. Han taler om samarbejde frem for konflikt på den politiske arena og om moralske forpligtelser som folkevalgt.

»Vi skal huske, at vi skal tjene samfundet, vi skal ikke tjene os selv. Det er vores pligt at skabe ro, sikre politisk stabilitet og lægge en fremadskuende kurs. Vi har en forpligtelse til at træffe svære beslutninger, uanset om det er populært eller ej,« siger han.

Det ser også ud til, at der er taget hul på et nyt kapitel i forholdet mellem Grønland og Danmark. Onsdag stod Kim Kielsen på et pressemøde skulder ved skulder med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som varslede »et tæt samarbejde«, der blandt andet skal udmønte sig i flere møder mellem grønlandske ministre og deres danske kolleger i den kommende tid.

»Det er sådan, man har et gensidigt samarbejde med gensidig respekt. Og det er det, vi skal have,« fastslår Kim Kielsen.