»Jeg sætter mine penge på, at han ryger«

Flere V-folketingsmedlemmer overvejer at trække deres støtte til formanden. Venstre i Viborg, Silkeborg, Randers, Skanderborg og Vordingborg har allerede gjort det, og søndag mødes V i Lejre og Hillerød for at diskutere deres støtte.

Tirsdag træder Venstres hovedbestyrelse sammen for at tage stilling til formand Lars Løkke Rasmussens bilagssag og afgøre, om han fortsat kan være formand for partiet. Men allerede nu har flere partiforeninger meddelt, at de ikke længere har tillid til formanden, og også i folketingsgruppen er der kritiske medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kæmper i disse dage for sin politiske fremtid. Ønsket om hans afgang, der startede som små, lette pip i baglandet, har over weekenden bredt sig til et organiseret, tungt og omfattende angreb.

Fredag meddelte Venstre i Viborg med den genvalgte Europa-Parlamentariker Jens Rohde i spidsen, at de trækker deres støtte til Lars Løkke, og lørdag fulgte både Venstre i Randers, Silkeborg, Skanderborg og Vordingborg trop.

I Lars Løkkes egen valgkreds, Køge-Lejre-kredsen, samler Venstre i Lejre ekstraordinært bestyrelsen til et søndagsmøde med kun ét punkt på dagsordenen: Opbakning til formanden. Og også i Hillerød-kredsen skal støtten diskuteres søndag.

Med kun to dage til mødet i Venstres 134-personer store hovedbestyrelse begynder den udtalte kritik af formanden også at forplante sig i folketingsgruppen, erfarer Berlingske.

Ifølge kilder er flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe begyndt at kigge deres kort igennem en ekstra gang. Efter en sviende vælgerlussing til partiet ved sidste uges europaparlamentsvalg frygter flere, at formanden kan ende med at koste dem sejren ved næste folketingsvalg. Det betyder mistede ministerposter, og får partiet et dårligt valgresultat, vil flere være tvunget til at vinke farvel til jobbet som folketingspolitikker.

»Man skal ikke være den, der springer først. Men heller ikke sidst,« siger en anonym kilde i partiets forretningsudvalg til Berlingske om situationen i folketingsgruppen, hvor der ses en vaklende støtte til formanden.

»Jeg sætter mine penge på, at han ryger,« siger kilden til Berlingske.

Angrebet, som flere kilder betegner som en nøje tilrettelagt strategi, har efter al sandsynlighed til formål at »ryge formanden ud«. Træder Lars Løkke Rasmussen ikke tilbage inden tirsdagens møde i hovedbestyrelsen, kan 33 procent af medlemmerne i netop hovedbestyrelsen indkalde et ekstraordinært landsmøde. Her kan man udpege en ny formand og dermed skubbe Løkke af pinden.

Mens der i kulisserne bliver arbejdet intensivt for at bevare støtten til Lars Løkke Rasmussen, har hovedpersonen selv i løbet af weekenden formået at holde sig væk fra journalisternes mikrofoner og kameraernes linser.

I stedet lavede Løkke lørdag formiddag en bemærkelsesværdig opdatering på sin Facebook-side. Den skiller sig noget ud fra de politiske budskaber, der normalt kommer fra formanden. Lars Løkke Rasmussen skriver:

»En god ven sendte mig Rudyard Kiplings digt »If«. Det bliver man klog af at læse eller lytte til...«

Efterfølgende har Venstres formand citeret en norsk udgave af digtet, der handler om, hvordan man er en ægte mand, hvis man kan modstå modgang og aldrig giver op.

Efter at de første Løkke-kritikere stak hovedet ud af busken har en tæt gruppe omkring formanden ringet rundt til baglandet for at sikre fortsat støtte. Men medlemmer af folketingsgruppen og Venstres forretningsudvalg fortæller til Berlingske, at Løkkes støtter underdriver problemerne. Gruppen af kritikere er langt større, end det bliver fortalt ved opringningerne. Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører, har siden sagen om partiets tøjkøb til formanden så dagens lys, stået på mål for Lars Løkke – næsten i døgndrift. Og også tidligere indenrigs-, miljø- og socialminister Karen Ellemann (V) er sendt i marken.

»Jeg er optaget af, at hovedbestyrelsen får en ordentlig og seriøs drøftelse, og at partiet i fremtiden bliver stærkt og holdbart. Vi har en dygtig politisk leder, og jeg ser gerne, at han (Løkke, red.) fortsætter,« siger hun.