»Jeg har selv prøvet at være integrationsminister. Og jeg vil aldrig være det igen. Aldrig nogensinde«

Inger Støjberg fejrede 50 udlændingestramninger med lagkage. Det havde Søren Pind aldrig gjort, fortæller han i et kommende TV-program på DR.

Screendump fra DR. Fold sammen
Læs mere

Søren Pind (V) sidder på bagsædet af sin ministerbil.

Han har selskab af TV-værten Abdel Aziz Mahmoud, og sammen er de på vej til Roskilde for at besøge University College Sjællands campus i den midtsjællandske by.

Søren Pind kigger et kort øjeblik ud ad vinduet. Han smiler. Og kigger derefter på sin sidemand.

»Det er et meget direkte spørgsmål om en i øvrigt kær kollega,« siger uddannelses- og forskningsministeren.

Scenen stammer fra programmet »Adgang med Abdel«, der vises på DR 2 sent tirsdag aften. Abdel Aziz Mahmoud besøger Søren Pind for at tale med ham om den politiske debat og om, hvordan den mangeårige Venstre-politiker mener, at moderne politik alt for ofte er blottet for holdninger og meninger.

Og om et meget omtalt Facebook-opslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Tirsdag i sidste uge delte Inger Støjberg et billede af sig selv med en stor lagkage i favnen med tallet »50« skrevet med marcipan og chokolade.

»I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres!« lød den tekst, der ledsagede billedet af den storsmilende udlændingeminister.

Abdel Aziz Mahmoud spørger igen Søren Pind, hvad han mener om billedet. Han tøver og kigger endnu en gang ud ad vinduet i bilen.

»Jeg vil lige prøve at smyge mig uden om først. Fordi jeg vil sige: Jeg har selv prøvet at være integrationsminister. Og jeg vil aldrig være det igen. Aldrig nogensinde vil jeg være det igen. Og jeg havde også besluttet mig for, at hvis jeg blev spurgt om det – ved den oprindelige nye regeringsdannelse, altså Venstre-regeringen – så ville jeg sige nej tak,« indleder uddannelsesministeren sit svar.

»Og grunden til det er, fordi jeg synes, det er …,« fortsætter han og tøver igen.

»Når man som jeg også har prøvet på at rejse i mange flygtningelejre og se – det så jeg som udviklingsminister – den utrolige nød og ødelæggelse, folk flygter fra, det kommer jeg aldrig til at slippe. Det var det, jeg syntes, var allervanskeligst som justitsminister, da det virkelig gik for sig, og grænsen brød ned, og nogle af de mange hadske kommentarer, der kom ud af det, det er, at jeg har meget vanskeligt ved at se de folk, som kommer, som en masse,« siger Søren Pind:

»Jeg kan huske den mor, som prøvede at række mig sit barn for at tage det med. Og jeg kan huske hende, der sad med det tomme blik i området og havde gået mange uger fra Mogadishu for at nå frem. Og jeg kan huske alle de ting, og jeg har været de steder. Og derfor føler jeg ikke nogen ved glæde ved stramningerne.«

Så hvis vi skal komme tilbage til den kage: Hvordan havde du det så, da du så den?, spørger Abdel Aziz Mahmoud.

»Jeg gider ikke at tale dårligt om Inger. Det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide hende. Men altså, jeg havde ikke gjort det. Og jeg har givet mine grunde for, hvorfor jeg ikke havde gjort det. Jeg udtrykker mig på en anden måde omkring de der ting,« siger Søren Pind.

»Du vil så gerne have mig til at sige noget om Inger og den kage«

1. marts meddelte Søren Pind på Facebook og Twitter, at han har givet sig selv en pause fra sociale medier frem til påske.

»Tiden er løbet lidt fra de der korte statements,« forklarer Venstre-ministeren i programmet på DR 2.

Abdel Aziz Mahmoud spørger ham, om Inger Støjbergs kagebillede er et eksempel på den verden af sociale medier, han nu tager en pause fra.

»Ja. Altså. Ja. Og så synes jeg jo, at det, som i virkeligheden skulle have været et forum for dialog, er jo blevet – som nogen siger – et ekkokammer. Man samler dem, som er enige med en.«

Men er det ikke positivt, at lagkagebilledet bidrager til, at mange engagerer sig i en debat og bliver klar over, hvem de er enige og uenige med, vil Abdel Aziz Mahmoud vide.

»Er det det, der sker? Det ved jeg ikke,« siger Søren Pind.

Hvad skete der så?

»Du vil så gerne have mig til at sige noget om Inger og den kage.«

Jeg vil ikke have dig til at sige noget, du ikke har lyst til at sige.

»Jeg kan redegøre for mine overvejelser om, hvorfor jeg vil gøre, som jeg gør.«

Jeg vil bare gerne have dig til at forklare, hvad der er forkert ved at tage debatten på den måde der.

»Om det er forkert, det ved jeg ikke, jeg havde bare ikke gjort det sådan. Sådan som jeg læser vores tid, så er der bare brug for sammenhæng og underbygning af et helhedsbillede i stedet for en fragmentering og spidse diskussioner om alting hele tiden,« siger Søren Pind.

Fløjkrigene i Venstre

Senere på køreturen mod Roskilde bliver uddannelsesministeren spurgt til, hvordan stemningen i Venstres folketingsgruppe er lige nu.

»Puh,« indleder Søren Pind.

»Jamen den er da præget af, at vi har nogle enorme udfordringer. Det er svært. Nu bruger jeg mine egne ord om det – så kan du bruge dine egne tillægsord. Vi er da præget af, at vi har taget ansvaret på et enormt svært tidspunkt. Det er en svær situation. Det er det altså,« fortsætter han.

Så hvordan er stemningen i Venstre?

»Den er præget af alvor.«

Det er velkendt, at der findes forskellige fløje i partiet Venstre, og at især udlændingepolitikken er et spørgsmål, der er præget af delte meninger. Mens Inger Støjberg er garant for en stram udlændingepolitik, talte næstformand Kristian Jensen (V) for nylig i et interview med Berlingske om, at han ikke ser grænsekontrol som et værn mod flygtninge. En udmelding, der vakte opsigt flere steder i Venstre.

Der har desuden længe været forlydender om, at Inger Støjberg er en mulig modkandidat til Kristian Jensen, når Venstre på et tidspunkt skal have ny formand efter Lars Løkke Rasmussen (V).

Adspurgt om de to fløje – Kristian Jensen-fløjen og Inger Støjberg-fløjen – lyder Søren Pinds svar:

»Det kan da godt tænkes, at en af dem bliver Venstres næste formand. Det ved jeg simpelthen ikke. Og så har vi jo altså den der tradition – uanset hvad du kan læse i avisen – at når man er medlem af folketingsgruppen, så sidder man ikke og redegør for, hvad man har drøftet på de der gruppemøder.«

»Har du skældt Inger Støjberg ud?«

Når Abdel Aziz Mahmoud tager afsked med de personer, han følger i sine programmer, stiller han afslutningsvist altid en række ja/nej-spørgsmål. Søren Pind er ingen undtagelse, og heller ikke her slipper uddannelsesministeren for endnu en gang at forholde sig til Inger Støjbergs kagebillede.

Kunne stemningen være bedre i Venstres folketingsgruppe?

»Ja ja.«

Er der dårlig stemning?

»Nej.«

Er gruppen splittet?

»Det er knageme svært at svare ja/nej til, når nu alle har deres egen mening. Puh. Jeg tror ikke, Venstre er mere splittet, end Danmark er splittet. Det, der er det interessante ved mit parti, er, at vi afspejler på mange måder alle de problemstillinger, vi går og taler om. Det kan jeg ikke svare ja eller nej til.«

Overvejer du at forlade politik?

»Det gør jeg hele tiden. Og jeg overvejer også hele tiden at blive. Det vil jeg heller ikke svare ja/nej på.«

Bliver du nogensinde formand for partiet. Ja eller nej?

»Det bestemmer Venstres medlemmer. Det ved jeg ikke.«

Kunne du have ambitioner i den retning?

»Jeg synes… Jeg tror, det bliver et nej. Jeg synes – apropos de ting, vi har talt om – at sådan som tilstanden er, så er det ikke noget, jeg har lyst til.«

Har du skældt Inger Støjberg ud?

»Nej, det har jeg i hvert fald ikke. Jeg kan mægtig godt lide Inger. Jeg har tværtimod sagt til hende, at hun skal passe på sig selv, og det har jeg sagt mange gange.«

Hvad mener du?

»Jeg mener, at Inger er en meget, meget succesfuld politiker. Og den følelse har jeg også selv prøvet. Og så skal man være forsigtig.«

Har du også sagt, at det er forkert, den måde, hun kommunikerer på?

»Jeg har ikke sagt til hende, at det er forkert. Hun driller mig altid med, at jeg er den nuancerede af hende og jeg.«

Og det har du ikke noget imod?

»Dig dér med alle dine nuancer. Nej, det har jeg ikke,« siger Søren Pind.