»Jeg føler mig så radikal som nogensinde«

Løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll vil fremover være en borgerlig humanistisk fritænker. På vej væk fra de Radikale leverer han en bredside mod Vestager.

Simon Emil Ammitzbøll afviser, at han er på vej ind i et nyt parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Margrethe Vestager duer ikke som leder. Hun tør ikke tage en åben debat. Sådan lyder den hårde kritik fra Simon Emil Ammitzbøll, der har meldt sig ud af de Radikale for at bliver løsgænger i Folketinget.

- Jeg har meldt mig ud efter lang tids uenighed om den politiske og strategiske udvikling i det Radikale Venstre. Men det afgørende er, at jeg ikke længere har tillid til Margrethe Vestager. Hun er ikke en god leder. Den manglende tillid til hende er hovedårsagen til, at jeg har forladt Det Radikale Venstre, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han kritiserer direkte sin nu tidligere partileder for ikke at være i stand til at samle den 10-mand store folketingsgruppe.

- Som leder bliver man nødt til at forene en folketingsgruppe som et team. Især når man er leder af en så lille folketingsgruppe som den radikale. Det mener jeg ikke, at Margrethe Vestager har været i stand til. Det er en af de ting, som er galt med hendes lederevner, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han startede sin kritik af Vestager ved i en kronik i Berlingske Tidende i sidste måned at anklage hende for 'forræderi' mod de radikales principper ved i valgkampen at suspendere partiets modstand mod 24-års reglen.

Når man kalder sin partileder for en forræder, så kan det vel også kun ende med at man forlader sit parti?

- Det skal det bestemt ikke nødvendigvis. Jeg har prøvet at trænge igennem lydmuren ved at sige, at vi er nødt til at prøve at lære af vores fejl, så vi kan blive klogere. Jeg vil godt understrege, at jeg føler mig så radikal som nogensinde. Og nu vil jeg så være det, jeg kalder en borgerlig humanistisk fritænker i Folketinget, siger Simon Emil Ammitzbøll, der afviser enhver snak om at han er på vej over i Naser Khaders parti.

- Jeg vil også godt hamre en kæmpe pæl igennem rygterne om, at jeg skulle være på vej ind i Liberal Alliance. Det kommer ikke til at ske.

Hvorfor ikke

- Liberal Alliance har en udlændingepolitik, som jeg ikke er enig i. De er euro-modstandere og de har en ultra-liberalistisk økonomisk politik, som jeg ikke deler med Ny… eller hvad hedder de efterhånden hedder Liberal Alliance.

Men hvad så med Venstre og Konservative?

- Lad mig sige det på den måde: Jeg sidder ikke og kigger på partiernes partiprogrammer, som om de var udsalgskataloger. Nu vil jeg lige have ro på efter at have truffet en stor beslutning. Det er meget voldsomt for mig. Jeg har været medlem af Det Radikale Venstre hele mit voksne liv, og været meget aktiv i partiet igennem de seneste ni år, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Margrethe Vestager ønsker kun at sige, at hun beklager Simon Emils beslutning og understreger, at han er velkommen tilbage, hvis han på et tidspunkt skulle ændre den.