»Jeg er sådan set pænt tilfreds«

Lars Løkke Rasmussen har netop indledt Venstres landsmøde i Herning med en status over regeringens foreløbige resultater. Hans væsentligste budskab er, at Venstre har fået meget politik med få mandater.

Venstre afholder i weekenden deres landsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses ved åbningen lørdag Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen tale til landsmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen gør på Venstres landsmøde i Herning denne weekend status over de sidste 146 dage ved regeringsmagten. Perioden er først og fremmest vanskeliggjort af de flygtninge- og migrantstrømme, som skyller ind over Europa og med billeder af vandrende flygtninge på danske motorveje.

 

Regeringen er som bekendt smal og består udelukkende af Venstre. Efter folketingsvalget i juni blev Venstre bombet ned til 34 mandater. Til gengæld får Venstre meget politik gennemført for mandaterne, understreger Lars Løkke Rasmussen for de ca. 1.500 deltagere i Herning Kongres Center.

»Jeg er sådan set pænt tilfreds med at være i spidsen for en samarbejdede regering, der kan lave aftaler med alle,« siger Lars Løkke Rasmussen og udløser talens største bifald

Han påpeger bl.a., at regeringen har gennemført en lavere integrationsydelse, et kontanthjælpsloft og en ny dagpengeaftale, som ifølge Løkke gør, at det bedre kan betale sig at tage kortvarige ansættelser.

Listen over resultaterne er lang, lader Løkke forstå.

Desuden er fordelen ved Venstre-regering, at den er forskånet for de interne skænderier, som plagede især den tidligere S-R-SF-regering, og ifølge statsministeren gør den langt mere manøvredygtig. Eller som Løkke i dag udtrykker det over for Jyllands-Posten:

»En lille og vågen er bedre end en stor og doven.«

Den aktuelle terrortrussel og sidste uges angreb i Paris kaster også en skygge over Venstres landsmøde. Det blev indledt med et minuts stilhed for ofrene i Paris. Foran alle indgange stod betjente med maskingeværer.

»Danmark kan ikke vende ryggen til og hygge sig i smug, når jihadister sætter verden i flammer,« siger Løkke.

Danmark yder sin del, betoner han, i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat, IS, med 120 danske soldater på træningsmission i Irak og regeringens tilkendegivelse om igen at sende danske F-16-fly af sted til Mellemøsten - denne gang med et udvidet mandat.

»Derfor har vi også moralsk habitus til at stille os bag den franske præsident Hollandes appel om, at koalitionen nu ruster op. For at nedkæmpe ISIL (IS, red.). For at forstærke presset på en politisk løsning, der kan genskabe stabilitet i Syrien,« siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

»Og ja, det skaber en risiko at melde sig så klart ind på den rigtige side af kampen mod salifister og terrorister. Men i den kamp må vi aldrig, aldrig putte os.«

Noget kan Danmark gøre selv, meget skal klares i internationalt regi. Det gælder især foranstaltninger, som kan lette presset fra den aktuelle migration, som med statsministerens ord handler særligt om "unge mænd på jagt efter drømmen om et bedre liv."

»Det er ikke nemt, men det er nødvendigt. Og den erkendelse er heldigvis ved at rodfæste sig - selv i de lande, som indtil nu har kigget lidt skævt til os, når vi sagde, at der er en grænse for, hvor mange vi kan tage imod,« siger Løkke.

Næste store udfordring for regeringen bliver den kommende EU-afstemning. Og  Lars Løkke Rasmussen lægger nu al energi i at sikre et ja 3. december. På nuværende tidspunkt er det resultat langt fra sikkert.