»Jeg er nærmest lykkelig«

Prorektor Lykke Friis er nærmest lykkelig for at blive Danmarks nye klima- og energiminister.

Danmarks nye klima- og energiminister er Lykke Friis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lykke Friis (V) var det nye ansigt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag trådte frem på Amalienborg Slotsplads flankeret af "to stærke kvinder", som han udtrykte det.

Thomas Larsen: Løkkes vellykkede rokade

Og hun er "nærmest lykkelig" for at overtage posten som Danmarks nye klima- og energiminister fra Connie Hedegaard (K), som stod på den anden side af statsministeren, og snart er på vej til Bruxelles som klimakommissær.  

- Jeg er nærmest lykkelig. Det er en fantastisk udfordring, fordi klima- og energipolitik bliver fremtidens udenrigs- og sikkerhedspolitik, og så er grøn vækst kongevejen til flere arbejdspladser og øget velstand. Det er også en kolossalt stor udfordring. Der er nogle meget store sko, som man skal fylde ud, så jeg tror, man skal bruge masser af knofedt, sagde Lykke Friis .

Mediernes EU-ekspert

Lykke Friis kommer fra en stilling som prorektor på Københavns Universitet, og har tidligere været ansat i Dansk Industri. Og hun har ofte været brugt som EU-ekspert i medierne.

Netværksanalyse: Den nye ministers gamle venner

- Til de sidste mange topmøder, som jeg har skullet kommentere, da har klimapolitik været det største emne. På Københavns Universitet har vi gennemført en stor satsning på klima, så jeg har haft fornøjelsen af at møde nogle af de fremmeste klimaeksperter, så det er klart, at jeg ikke bliver klimaekspert fra den ene dag til den anden, men det er et emne jeg virkelig brænder for, sagde Lykke Friis.

Friis: Danmark skal være IQ-magnet

Lykke Friis er allerede nu klar til at sætte ord på, hvad der bliver hendes politiske projekt som minister.

- Det bliver at finde ud af, hvad Danmark skal leve af de kommende år, og det er klart, at det bliver det grønne, og så er det klart, at jeg vil fokusere meget på forskning og uddannelse. Hvis ikke vi får løftet os der, og Danmark ikke bliver en IQ-magnet, så vil vi have vanskelig ved at klar os, så det er nogle af de emner, jeg vil fokusere på.

Klokken 13.00 skal hun til overdragelse i Energi- og Klimaministeriet, hvor Connie Hedegaard overdrager ansvaret for ministeriet til Lykke Friis.


Berlingske Tidende mener:
Smart træk af statsministeren
Lykke Friis har været i spil før
Blå bog: Lykke Friis