»Jeg elsker Bryggen - bare ikke om sommeren«

Borgerne i København er blevet mere utrygge det seneste år, viser tryghedsundersøgelsen for 2017. Det er især borgere på Bispebjerg og Vestamager, der føler sig mindre trygge

Arkivfoto. 64-årige Kirsten Pedersen forstår godt, at den procentvise stigning i antallet af københavnere, der føler sig utrygge, er steget mest på Vest­amager, som havnebadet på Islands Brygge er en del af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På sådan en gråvejrstorsdag, hvor DMI har varslet kraftigt regnvejr, og et tungt lag skyer truer med at opfylde profetien, er der ikke mange mennesker på Islands Brygge.

Et par veninder sludrer på en bænk, og kulturhusets café er langtfra så fyldt, som når solen brager ned over de københavnere, der på sommerdage bruger stedet som et åndehul.

Lidt derfra er Kirsten Pedersen på vej hjem. Hun er 64 år og har altid boet på Islands Brygge. Hun forstår godt, at den procentvise stigning i antallet af københavnere, der føler sig utrygge, er steget mest på Vest­amager, som havnebadet på Islands Brygge er en del af.

Selv om Kirsten Pedersen aldrig er blevet overfaldet, mærker hun utrygheden. Larmen, de mange mennesker og slagsmålene gør, at hun aldrig går derned, når musikken er højest.

»Og når jeg er der om dagen med mine børnebørn, siger jeg, at de ikke skal kigge på folk. Man ved sgu aldrig,« siger hun og peger på en anden ting, der gør hende utryg:

»Der er mange romaer, som man godt kan være lidt utryg ved. Man kan ikke sidde stille og nyde en soda­vand eller en øl, uden at de kommer hen for at se, om den er tom. Det bryder jeg mig ikke om,« siger Kirsten Pedersen:

»Jeg plejer gerne at sige: Jeg elsker Bryggen – bare ikke om sommeren.«

Flere gange de senere år er Københavns Politi blevet kaldt ud til større slagsmål på Islands Brygge, som er blevet et »fokuspunkt« for ordensmagten.

24-årige Sigurd Funder er en af dem, der fra sin lejlighed har set nogle af de optøjer, der har fundet sted omkring havnebadet.

»Der var en dag, hvor gaden var lukket, fordi en var blevet stukket ned. Og der har flere gange været slåskampe. Men sådan er det vel, når mange er samlet. Det kan ske alle steder,« siger Sigurd Funder, der dog afviser, at han har været utryg på Islands Brygge.

»Jeg har ikke været utryg i hverdagen, men når der har været knald på dernede en fredag aften, holdt jeg da lige øje og gik måske andre steder hen med min kæreste og vores hund,« siger Sigurd Funder.

Susan Nielsen er ikke en af dem, der føler sig utryg som følge af begivenhederne på Islands Brygge. Til gengæld har oplevelser med et stigende antal østeuropæiske tiggere gjort, at det ligger i baghovedet, når hun skal plukke hyldeblomster på Amager Fælled.

»Der er aldrig nogen, der har gjort mig noget. Jeg har boet på Nørrebro i mange år, og der skal meget til, før jeg føler mig utryg. Men både nede foran Fakta, og når jeg har gået tur på Amager Fælled, har jeg det seneste års tid oplevet situationer, hvor jeg har været utryg,« siger Susan Nielsen.

Hun mener, at en del af forklaringen på utrygheden er, at der på Facebook er en gruppe for bydelens beboere, hvor folk deler stort og småt.

»Den er jo praktisk nok, når nogen mangler en hund, men folk kører hinanden op. Der er lidt landsbysladder over det, når folk skriver, at »jeg har set«, eller »har I hørt«. Det er med til at gøre, at folk hører ting, de ellers aldrig ville have kendt til og heller ikke ville have bekymret sig om,« siger Susan Nielsen.

Selv om stigningen i utrygheden på Vestamager ifølge tryghedsundersøgelsen er relativt stor sammenlignet med sidste års undersøgelse, er det langtfra alle, Berlingske møder denne torsdag, der kan genkende den følelse.

20-årige Mads Fuglsang har boet tæt på Bella Center hele sit liv og har aldrig følt sig utryg. Det samme gælder 63-årige Lisbet Tindborg, der har boet 12 år på Islands Brygge.

»Det er et smørhul herude,« siger hun.