Jakob Ellemann-Jensen ændrer kurs på talerstolen: Venstre støtter nu røde partiers klimamål

For knap to uger siden mente Jakob Ellemann-Jensen, at de Konservative havde »købt katten i sækken« ved at tilslutte sig de røde partiers klimamål. Men nu vil Venstre alligevel støtte målsætningen, fortæller V-formanden fra Folketingets talerstol.

Jakob Ellemann-Jensen har indtil nu ikke villet tilslutte sig de røde partiers mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent. Målet er sat »ud fra en forestilling om, at der er en osteklokke ud over Danmark«, sagde han for knap to uger siden. Torsdag ændrede Venstres nye formand så pludselig kurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

V-formand Jakob Ellemann-Jensen ændrer nu kurs og gør det for første gang klart, at Venstre støtter de røde partiers mål om en mærkbar reduktion i udledningen af drivhusgasser.

Fra talerstolen under Folketingets åbningsdebat torsdag slår den nye partiformand fast, at Venstre er klar til at tilslutte sig ambitionen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 målt i forhold til niveauet i 1990.

»Vi vil blive ved med at tage ansvar for klimaet. Vi skal blive ved med at være ambitiøse. Og Venstre støtter ambitionen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han gør det samtidig klart, at indsatsen ikke kun skal foregå inden for Danmarks grænser.

»For Venstre er det afgørende, at vores klimamål er ægte grønt. Et dansk klimamål må ikke føre til, at vi bare skubber CO2-udledningen ud af Danmark sammen med de gode arbejdspladser, som følger med, og som allerede er i gang med den grønne omstilling,« siger Venstre-formanden:

»Drivhusgasser kender ikke til landegrænser. Vores indsats skal have en reel og en ægte, grøn effekt for at nedbringe verdens samlede udledninger af drivhusgasser. Vi skal ikke flytte – vi skal nedbringe CO2-udledningen.«

Ellemann understreger desuden, at klimaindsatsen skal »gå hånd i hånd med økonomisk vækst«.

Han opfordrer regeringen til at indkalde til reelle, politiske forhandlinger om en bindende klimalov, der ikke kun indeholder mål, men også »konkrete redskaber og finansiering til at levere handling«.

Jakob Ellemann-Jensen kommer dog ikke selv med bud på, hvad redskaberne skal være, men fortæller til gengæld, hvor Venstre er klar til at finde penge til den grønne omstilling:

»Vi ved ikke endnu, hvordan regeringen forestiller sig, at en klimalov skal skrues sammen, men vi ved, at der er behov for finansiering. Det har regeringen ikke anvist. I Venstre er vi klar til at anvende en del af råderummet, som ligger ud over det demografiske træk, i årene, der kommer, for at finansiere den grønne omstilling.«

Afviste at støtte klimamål for to uger siden

Foruden Nye Borgerlige var Venstre indtil torsdag det eneste parti i Folketinget, der ikke havde tilsluttet sig ambitionen.

Faktisk har Jakob Ellemann-Jensen indtil nu afvist at fastsætte et måltal.

»Man har fra regeringens side nævnt et tal og ikke nævnt, hvorfor det lige er det tal, eller hvordan man når derhen, eller hvor mange midler man afsætter til det. Det er en for vigtig debat for vores land og vores børn til bare at sige: Her er et tal,« sagde han eksempelvis til Berlingske i midten af september.

Og dagen inden han blev valgt som Venstres nye formand på et ekstraordinært landsmøde 21. september, sagde Ellemann til Avisen Danmark om de røde partiers klimamål:

»Vi skal være ambitiøse. Men er 70 procent ambitiøst? Det ved jeg ikke. Den der 70-procent-målsætning er jo øjensynligt sat ud fra en forestilling om, at der er en osteklokke ud over Danmark således, at vi ikke påvirker resten af verden, og resten af verden ikke påvirker os. Sådan er vores jordklode ikke indrettet.«

Da avisen bemærkede over for ham, at de Konservative havde tilsluttet sig målet, sagde Jakob Ellemann-Jensen:

»Jo jo, og de har så åbenbart købt katten i sækken, og fred være med det. Jeg har brug for at vide bare en anelse om, hvad de egentlig har tænkt sig. Hvad indebærer de 70 procent?«

»Det er et meget ambitiøst mål«

Socialdemokratiet, de Radikale, SF og Enhedslisten blev under regeringsforhandlingerne i juni enige om at fastsætte et bindende mål om en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

Ambitionen er nedfældet i det såkaldte forståelsespapir, der danner grundlag for statsminister Mette Frederiksens (S) regering, og skal være en del af en kommende klimalov.

»Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål,« hedder det i forståelsespapiret.

Allerede i valgkampen gik Mette Frederiksens potentielle støttepartier – de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet – sammen om at kræve netop en klimalov med et bindende mål om en reduktion på 70 procent.

Som den første borgerlige partileder meldte de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ud i midten af september, at hans parti støtter de røde partiers klimamål.

»Vi er klar til at sige, at vi støtter 70-procent-målsætningen. Det gør vi i klimaloven. Men det er klart, at vi selvfølgelig også har nogle håndtag, vi vil have sat ind i denne her lov, for at vi vil deltage. Vores hovedkrav bliver, at klimaaftalen ikke skal koste arbejdspladser og vækst,« sagde Pape til Børsen.

Få dage senere bakkede også Dansk Folkeparti op om målet, ligesom Liberal Alliance siden har tilsluttet sig ambitionen.

På en konference afholdt af Dansk Industri (DI) og Dansk Energi onsdag sagde klimaordfører Thomas Danielsen (V), at Venstre er med på at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent – men, tilføjede han:

»Vi kan jo ikke bare nøjes med en 70-procent-målsætning. Det har vi ikke noget imod. Men det, vi er optaget af, er, hvad indholdet skal være.«

»Lige nu har alle partier hver sin 70-procent-målsætning. Dansk Industri har også sin egen 70-procents-målsætning. Så det interessante bliver, når vi begynder at snakke indhold, hvilket vi heldigvis skal her om lidt,« sagde Thomas Danielsen ifølge Ritzau på konferencen.