Jakob Axel er helt ude

Jakob Axel Nielsen (K), har været belastet af svære problemer på sundhedsområdet, og træder helt ud af regeringen.

Jakob Axel Nielsen (K) måtte vinke farvel til sin ministerport i Lars Løkke Rasmussens historisk store ministerrokade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) får ingen plads i den nye regering, som statsministeren præsenterer her til morgen.

Den erfarne V-minister, nuværende undervisningsminister Bertel Haarder, overtager ifølge TV2 News området og skal fremover styre såvel indenrigs- som sundhedsområdet.

Jakob Axel Nielsen har været belastet af en række sager. Fyringer og nedskæringer på landets hospitaler har været ét omdrejningspunkt; et andet har været udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen, hvor nye store hospitaler skal afløse flere af de mindre sygehuse i landet, særligt i yderområderne.

Sagen om det usammenhængende akutsystem, som har været beskrevet indgående i Berlingske Tidende i serien ”I lægens hænder” har tillige fulgt Jakob Axel Nielsen i det seneste halve år.

Berlingskes artikler, der via undersøgelser af konkrete, tragiske patientforløb, fik såvel læger som regioner til at erkende, at akutsystemet – dvs. vagtlæger, ambulanceberedskab og skadestuer – er for ”dårligt sammenhængende og utidssvarende”, som Lægeforeningen udtrykte det, afstedkom først kort før jul en reaktion fra Jakob Axel Nielsen, da han lovede ændringer i det præhospitale system.

Læs også: Da Christian døde

Den nu afgående minister har såvel i akut-sagen som i debatten om nedskæringer på især de københavnske hospitaler været på kollisionskurs med Danske Regioner. Et slagsmål, der næppe vil blive mindre i de kommende måneder og år, hvor sundhedsvæsnet skal holde for, når staten skal spare milliarder. Alt imens at den nye sygehusstruktur med otte-ti supersygehuse og – som allerede lovet – et nyt akutsystem og præhospital beredskab skal udvikles.