Jacob Bjerregaard er ny borgmester

Følg kommunalvalget 2013 i Fredericia Kommune minut-for-minut. Vi opdaterer løbende med seneste nyt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ONSDAG D. 20. NOVEMBER 2013

06:04: Jacob Bjerregaard
 er ny borgmester: Over natten har borgmesterhvervet skiftet farve, og Kenny Bruun Olsen (V) er blevet til Jacob Bjerregaard (S). Socialdemokraterne i Fredericia fik et kanonvalg. Konstitueringen er dog ikke endeligt på plads, men oven på en fremgang på 15,4 procentpoint til S, er der ikke meget, der tyder på, at han ikke kan sætte sig i borgmesterstolen. "Jeg har ikke travlt. Vi skal sådan set først være færdige den 2. december, så jeg har god tid. Jeg vil gerne gøre det ordentligt, så vi, modsat sidst hvor det ikke var nogen særlig køn omgang, får lavet en ordentlig konstituering, der kan holde fire år og kan tjene vores borgere bedst muligt," siger han til TV Syd.

TIRSDAG D. 19. NOVEMBER 2013

23:13: Fantastisk valg for Socialdemokraterne: S er gået hele 15,4 procentpoint frem i forhold til valgresultatet i 2009. En stemmekvotient på hele 43,7 procent af de i alt 28.729 stemmer blev det til for Socialdemokraterne. SF gik massivt tilbage med et stemmetab på 12,5 procentpoint fra sidste valg til i dag. Derudover er Enhedslisten gået frem med 3,4 procentpoint, hvilket sikrer et resultat på 4,2 procent.

21:30: Vælgere: Stop politisk uro: "Jeg håber, at de bliver så kloge på rådhuset efter valget, at de begynder at gå efter bolden og ikke manden." Sådan lyder meldingen fra vælger Jan Andersen til Fredericia Dagblad. Oven på Thomas Bankes morfin-sag og andet politisk mudderkast er borgerne i kommunen godt og grundigt trætte af, at fokus er fjernet fra politik og hen på negative personsager. "Jeg håber, at vores kommunalpolitikere vil holde op med at opføre sig, som var det en børnehave," lyder Bente Selmers råd til Fredericia Dagblad.

18:57: Thomas Banke ærgrer sig: ”Jeg har fået en lærestreg. Og hvis jeg kunne spole tiden tilbage, så ville jeg blandt andet have haft meget mere styr på mine bilag,” siger Thomas Banke til Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad, da han står i kø til at stemme på et valgsted i kommunen. Det lykkedes for Venstre at vriste borgmesterposten i Fredericia fra Socialdemokraterne, der ellers havde siddet tungt på embedet i 90 år. Byrådet i Fredericia udtrykte i december sidste år mistillid til Thomas Banke efter nogle turbulente uger med påstande om embedsmisbrug, misbrug af morfin og kørsel i morfinpåvirket tilstand. Og hårdt presset af blandt andre partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) - valgte Banke at gå af som borgmester. Om Venstre får lov til at beholde borgmesterkæden er langt fra sikkert. Først når stemmeoptællingen er overstået, vil det store spørgsmål blive afklaret.

9.17: Prognose kommer bag på borgmester: Borgmester Kenny Bruun Olsen (V) vil naturligvis være glad, hvis en prognose der viser en fortsat borgmesterpost holder - men samtidig er han skeptisk overfor prognosens forudsigelse om 12 røde mod 9 borgerlige byrådsmedlemmer. "Det vil alligevel undre mig, hvis det skulle holde stik, men det er en prognose og nu må vi se, hvad vælgerne siger i morgen (red: tirsdag)", siger Kenny Bruun Olsen mandag ifølge Fredericia Dagblad.
 
Mandag d. 18. november 2013:

11:15 Spidskandidater: Skolestrukturen fungerer ikke. Den nye folkeskolestruktur, der trådte i kraft i august måned, fungerer ikke. Det er næsten alle partiernes spidskandidater enige om. Til gengæld er der stor uenighed blandt kandidaterne om, om politikerne bør gribe ind, eller om skolerne skal have ro. Det skriver Fredericia.lokalavisen.dk. »Det kræver klokkeklart politisk indgriben at få strukturen til at fungere. Jeg er bange for, at der proppes alt for mange elever ind i klasserne,« siger Jean Freddy Brahe, der er spidskandidat for De Konservative, til Fredericias lokalavis. Spidskandidaterne fra både Borgergruppen, LA og Fredericia Udvikling - til dels også SF - er enige i, at der bør gribes ind. Venstre og Radikale Venstre mener omvendt, at skolestrukturen bør få ro: »Den skal have ro - ikke halsløs politisk indgriben,« mener Anders Fajstrup, der er spidskandidat for Radikale Venstre. Dansk Folkeparti har ikke siddet med ved bordet til debatmøderne og har ikke hørt fra forældre, lærere eller elever, at skolestrukturen ikke skulle fungere. Susanne Eilersen, der er spidskandidat for Dansk Folkeparti i Fredericia Kommune, siger: »Jeg mener, at strukturen både har brug for ro og politisk indgriben for at komme til at fungere optimalt.« 

FREDAG D. 15. NOVEMBER 2013:

10:21: De Radikale vil have grøn bølge: De Radikales Anders Deleuran Fajstrup vil gå til valg på, at der kommer grøn bølge på ruten mellem havnen og motorvejen. Dette, skriver han i Fredericia Lokalavis, vil være til gavn for både lastbilchaufførerne, miljøet og beboerne ved havnen. Hvis der ikke umiddelbart er penge nok, så vil Fajstrup realisere forslaget ved at bruge noget af indtjeningen fra jordsalg til finansieringen. 

09:30: Strid mellem Konservative og Borgergruppen: De Konservatives Inger Nielsen udtaler, ifølge DR, at Konservative ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med Borgergruppen efter valget. Årsagen til dette er, at Borgergruppens Mads Lund, ifølge Inger Nielsen, er gået for vidt. "Her på det seneste har jeg erfaret, at Mads Lund angriber min person på vælgermøder, hvor jeg ikke er til stede om at det er de konservatives skyld, at der ikke er sket udliciteringer i Fredericia Kommune. Det synes jeg faktisk er under lavmålet", siger Inger Nielsen. Mads Lund mener ikke selv, at han har været ude efter Inger Nielsen. "Det har ikke været min hensigt, at udstille Inger Nielsen. Men jeg har sagt, og det står jeg ved, at de konservative i den her periode har undsagt det borgerlige sammenhold. Blandt andet ved at de er gået sammen om et misbrugscenter i Billund. Det var ikke, hvad de andre borgerlige ville. Vi vil ikke drive kommunale aktiviteter i andre kommuner", udtaler han, ifølge DR. Hvis Konservative og Borgergruppen ikke kan samarbejde, så kan et borgerligt flertal muligvis ikke blive en realitet, men for Inger Nielsen er det svært, at se hvordan Konservative skulle kunne ændre mening. "Nu skal man jo aldrig sige aldrig i politik, men der vil virkelig være brug for mange, lange forberedende samtaler og aftaler inden jeg overhovedet vil begynde at tænke på det", siger hun.

TORSDAG D. 14. NOVEMBER 2013:

13:49 Uenige V-kandidater skal respektere hinanden: Uenigheder blandt Venstres kandidater i Fredericia er brudt ud i lys lue - midt i valgkampen. Partiformand Lars Løkke Rasmussen sender nu et klart signal til kandidaterne om at finde sammen hurtigt og respektere hinanden og partiets linje. ”Og så synes jeg selvfølgelig også at det er vigtigt - og det er en helt generel bemærkning - at vi respekterer vores egne processer. Jeg er for eksempel valgt som formand af Venstres medlemmer, og så forventer jeg, der er en vis respekt om, at det så er mig, der er formand. Og rundt omkring i landet er vores borgmesterkandidater valgt på samme måde, og så kan de jo også naturligt forvente, at der er en respekt omkring dem,” siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

ONSDAG D. 13. NOVEMBER 2013:

12:05: Kun hver femte af vælgerne i Region Syddanmark har tillid til, at kommunalpolitikerne kan gøre en forskel, når det kommer til at skabe arbejdspladser. Tilliden blandt de syddanske vælgere er den mindste af landets fem regioner. Det skriver tvsyd.dk på baggrund af en undersøgelse fra Userneeds, som Ingeniørforeningen har analyseret. Den lokale beskæftigelsespolitik fungerer for dårligt, lyder det fra Ingeniørforeningen. »Arbejdsmarkedet for højtuddannede er ikke bare lokalt, men også regionalt, nationalt og internationalt. Derfor bør indsatsen række udover både kommune- og regionsgrænser, siger formand for Ingeniørforeningens Region Syd, Birgit Kjærside Storm, til tvsyd.dk.«