It-forening: Mette Frederiksen vil censurere internettet

IT-Politisk Forening kaldet det "vanvittigt, ulovligt og umuligt" at lukke hjemmesider uden en dommerkendelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil lukke hjemmesider, der bidrager til radikalisering og ekstremisme, uden en dommerkendelse.

Men det er både "vanvittigt, ulovligt og umuligt" mener interesseorganisationen IT-Politisk Forening.

- Det er vanvittigt, for det, Mette Frederiksen foreslår, er en forhåndscensur af internettet. Det går langt ud over at lukke hjemmesider, som direkte opfordrer til ulovligheder eller terror, siger foreningens formand, Jesper Lund, til Ritzau.

- Hun vil lukke hjemmesider, som er radikaliserende eller fremmer ekstremisme, og det er jo ekstremt brede begreber, som skal tolkes rent administrativt af staten. Det vil med sikkerhed blive misbrugt.

Jesper Lund mener også, at forslaget er i strid med EU-lovgivning, som træder i kraft senere på året.

- Hvis Mette Frederiksen forestiller sig, at dette skal foregå via frivillige aftaler med internetudbyderne, så er der en ny EU-lovgivning, der træder i kraft 30. april, som gør selvregulering baseret på frivillige aftaler ulovligt inden for EU.

IT-Politisk Forening mener desuden, at det er umuligt for regeringen at lave en webblokering, som rent faktisk fungerer i praksis.

- Vi ved fra de webblokeringer, som allerede er lavet - det kan for eksempel være sider, der krænker ophavsret - at det ikke virker, siger Jesper Lund.

- Man kan på internettet nemt finde opskrifter på, hvordan man omgår disse blokeringer, og det kan man gøre på under 30 sekunder.

På årsdagen for angrebene mod Krudttønden og Synagogen i København foreslår Mette Frederiksen at tage mere vidtgående redskaber i brug for at bekæmpe en stigende radikalisering og ekstremisme i Danmark.

- Vi bliver nødt til at have en anden hastighed i kampen mod radikalisering. Derfor skal vi kunne lukke ned, når vi konstaterer, at noget går over stregen, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

IT-Politisk Forening er en intersseorganisation, som arbejder for brugernes rettigheder og frihed inden for it-politik.

/ritzau/