IT-forening glæder sig over udsigt til sletning af patientoplysninger

Det er positivt, at Enhedslisten og SF sammen med blå partier vil sikre, at den ulovlige patientdatabase DAMD slettes, mener IT-Politisk Forening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten, SF og blå blok får bifald fra IT-Politisk Forening, fordi de er gået sammen om at stoppe Rigsarkivets arkivering af den ulovlige sundhedsdatabase DAMD. Dermed vil regeringen komme i mindretal om arkiveringen af patientinformationerne.

»Det er positivt, at man beslutter sig for at ville slette disse ulovligt indsamlede informationer,« siger næstformand i IT-Politisk Forening, Jesper Lund, der peger på, at der tale om »følsomme informationer«, som ingen interesse burde have for offentligheden.

»Sundhedsoplysninger skal bruges til behandling af den enkelte patient, og hvis man skal gøre noget andet, så skal man have samtykke. Der er sket en fejl hos en offentlig myndighed, og så bør man slette informationerne - ikke arkivere dem,« siger Jesper Lund.

DAMD består af fortrolige helbredsoplysninger fra 4,5 millioner danskere. Oplysningerne blev ulovligt indhentet fra lægernes journaler af Region Syddanmark, og de ansvarlige syndere fra regionen bebudede selv, at man var parat til at slette databasen. Så langt nåede man dog ikke, før Rigsarkivet meddelte, at man fandt databasen »bevaringsværdig«.

Kulturminister Marianne Jelved (R) havde selv fremsat et lovforslag, der ville sikre, at databasen strengt taget ikke ville kunne tilgås de næste 230 år. Det er til det forslag, SF og Enhedslisten onsdag har fremsat deres ændringsforslag, der altså vil slette databasen helt.

»Det er krænkende for den enkelte patient, som har delt fortrolige oplysninger med lægen, at disse oplysninger er blevet indsamlet ulovligt. Det tager vi meget alvorligt,« siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) og bakkes op af ordførerkollega Stine Brix (Ø) fra Enhedslisten.

I blå blok er der også tilslutning til at slette informationerne helt og aldeles.

»Forslaget er fuldstændig identisk med det, vi selv fremsatte, så det kan vi kun bakke op om. Det er en glædelig dag,« siger Lars Barfoed (K), kulturordfører for de Konservative.

Tilsvarende glade toner lyder der fra Venstre, hvor kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) er glad for, at venstrefløjspartierne har valgt at gå imod regeringen i spørgsmålet.

»Vi er 100 procent enige med de to partier i, at de ulovlige data skal slettes, og at det skal gøres nu. Vi har et massivt flertal, og nu kan vi få sluttet den her sag,« siger han.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance erklærer sig ligeledes parate til at stemme for forslaget.

Men de politikere, der er ivrige efter at få slettet informationerne, knægter et stærkt princip, om at det er Rigsarkivet, der bestemmer, hvilke informationer, der skal arkiveres - ikke politikere, mener kulturminister Marianne Jelved.

Hun peger på, at det er Rigsarkivet selv, der har meldt sig på banen for at gemme informationerne. Derfor bør politikere vige til siden, understreger ministeren.

»Vi har en arkivlov, og den siger, at når alle offentlige registre og arkiver ikke skal bruges længere, så skal de afleveres til Rigsarkivet. Den lov går ind over alle love, eksempelvis persondataloven,« siger Marianne Jelved.

Rigsarkivet har ikke ønsket at kommentere udsigten til, at informationerne nu står til at blive slettet, så længe lovforslaget behandles.