Israels ambassade afviser kritik fra Lykketoft

En talsmand for den israelske ambassade svarer igen på kritikken fra Folketingets formand og skyder skylden for den igangværende konflikt over på Hamas.

Demonstration mod Israel på Rådhuspladsen. Dansk Palæstinensisk Venskabsforening har indkaldt til en protest på Rådhuspladsen i København onsdag den. 16. juli 2014 kl. 19:00 i protest mod Israels aggressioner mod Gaza. Konflikten har stået på i over 4 uger. Mogens Lykketoft var hovedtaleren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var ikke Israel, der begyndte denne konflikt«.

Med de ord svarer talsmanden for Israels ambassade i København, Roy Dvir, igen på den kritik, som Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), sendte mod Israel under en tale på Rådhuspladsen onsdag og via Berlingskes spalter torsdag.

»Hamas indledte konflikten ved at affyre raketter og bortføre og dræbe tre israelske teenagere,« påpeger Roy Dvir.

Ingen har endnu taget ansvar for drabene på de tre teenagere, der satte ny ild til konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Israel siger, at den militante palæstinensiske bevægelse Hamas står bag, men Hamas nægter.

kke desto mindre har Hamas sendt anslået 1.300 raketter ind over Israel i de seneste ti dage, mens israelerne har svaret igen med et massivt bombardement mod Gaza.

Én israeler har mistet livet, mens dødstallet i Gaza har rundet 220, og de fleste ofre er civile. Og det er netop Israels militære overlegenhed og udnyttelsen af denne, som Mogens Lykketoft kritiserer. Folketingets formand mener, at »retfærd burde overtrumfe hævn som ledetråd«, når man som Israel definerer sig som en del af en vestlig, demokratisk civilisation.

Men Israel har ingen anden interesse end at sikre israelerne en sikker hverdag, svarer Roy Dvir på beskyldningen om overdreven brug af magt.

»Vi er udelukkende interesseret i at sørge for fred og ro til vores borgere. Når der først er fred og ro, så har vi ingen intentioner om at gøre noget i Gaza,« siger den israelske ambassades talsmand.

Roy Dvir lyttede med interesse til Mogens Lykketofts tale under den propalæstinensiske demonstration i København onsdag aften, og talsmanden har læst folketingsformanden kommentar i Berlingske. Han melder sig grundliggende uenig i, at Israel på grund af magtoverlegenhed har et større ansvar for den langvarige og særdeles blodige konflikt, og holder fast i den ret, som israelerne har fastholdt i årtier.

»Vi har ret til at forsvare vores land, og vi er glade for, at Folketingets formand også anerkendte den ret i sin tale. Og vi er også glade for, at han fordømte raketangrebene mod Israel,« siger Roy Dvir.

Mogens Lykketoft understregede inden sin tale, at han trådte på talerstolen som »engageret menneske og folkevalgt socialdemokratisk politiker« og ikke som formand for landets parlament. Men det kan han ikke bare sige, lyder det fra de Konservative og Dansk Folkeparti, der afviser, at Mogens Lykketoft som formand for Folketinget kan optræde så politisk, som han gør, ved så klart at tale palæstinensernes sag.

Den debat er Roy Dvir dog ikke interesseret i at deltage i.

»Vi er glade for nogle af elementerne i talen, og nogle af elementerne er vi ikke enige i. Jeg har ikke lyst til at gå ind i en dybere analyse af hans position eller dansk politik generelt. Det er ikke min opgave,« siger talsmanden og pointerer, at der er daglig dialog mellem Israels ambassade og den danske regering.

»Vi er i dialog på alle niveauer, og i tider som denne er vi ofte i kontakt«.