Islamist efter nej til statsborgerskab: Det minder om et diktatur

Belal El-Khatib, der har fået afslag på dansk statsborgerskab, mener, at afvisningen vækker mindelser om et diktatur. Loyalitetserklæringen må laves om, siger han.

Belal El-khati kan ikke blive dansk statsborger. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker forargelse hos islamisten Belal El-Khatib, at Folketingets Indfødsretsudvalg har afvist at give ham dansk statsborgerskab med den begrundelse, at han modarbejder demokratiet.

Belal El-Khatib var ellers stillet statsborgerskab i udsigt, men da det lykkedes medlem af indfødsretsudvalget Naser Khader (K) at få gennemført en afstemning i udvalget om El-Khatibs statsborgerskab, blev ansøgningen afvist.

Den proces har han dog ikke meget tilovers for.

»Selv om vi har demokrati her i landet, minder det om diktatur. Man skal bære på nogle særlige holdninger for at blive dansk statsborger, men det afgørende burde være, hvordan man bidrager til det danske samfund. Hvis man er så bekymret for andre holdninger, skulle man hellere tage kampen op i demokratiet og inkludere dem,« siger Belal El-Khatib til Berlingske Nyhedsbureau.

Beslutningen om ikke at tildele statsborgerskab skyldes ifølge Indfødsretsudvalget, at Belal El-Khatib har forbrudt sig mod den erklæring, personer skal skrive under på, hvis de vil have dansk statsborgerskab.

Med underskriften forsikrer ansøgere, at de »lover troskab og loyalitet over for Danmark og det danske samfund« og erklærer at ville »overholde dansk lovgivning og respektere grundlæggende danske retsprincipper«.

Selv om Belal El-Khatib ifølge Radio24syv selv offentligt har givet udtryk for, at han ønsker demokratiet afskaffet, mener den 25-årige, at han overholder erklæringen. Er det ikke tilfældet, bør den laves om, lyder det.

»Jeg står fast på det, jeg har underskrevet og mener også, at jeg opfylder erklæringen. Så må erklæringen skrives om og laves tydeligere, hvis det ikke er tilfældet,« siger Belal El-Khatib.

Spørgsmål: Hvis man aktivt melder ud, at man vil modarbejde demokratiet, synes du så, man er loyal over for erklæringen?

»Jeg ved ikke, om jeg modarbejder demokratiet, for jeg fortæller ikke om noget alternativ. Jeg ønsker ikke Islamisk Stat i Danmark eller en anden styreform end den, der er i dag. Jeg snakker bare med folk og udveksler viden, og så folk må tage det eller lade være,« siger han.